436
Aromatyczny hummus z tahini to absolutny hit tego lata. Moi znajomi i rodzina, kiedy nas odwiedzają zawsze życzą sobie abym zrobiło to pyszne smarowidło. Robię zazwyczaj tradycyjny hummus z ciecierzycy z dodatkiem tahini i świeżej kolendry. Hummus z ciecierzycy należy do ulubionych ale można go urozmaicić na wiele sposobów.
Kilka miesięcy temu zrobiłam hummus z ciecierzycy z dodatkiem buraczków. Hummus można również zrobić z fasoli. Jak się domyślacie taki hummus z fasoli też już robiła.
Przepis na aromatyczny hummus z tahini
Składniki:
na około ½ l hummus
- 1 puszka gotowanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku, obrany i pokrojony
- 2 czubate łyżki tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka świeżo uprażonego i zgniecionego w moździerzu kminu rzymskiego
- sól do smaku
- 1- 2 łyżki wody
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na hummus zmiksuj. Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodaj zimnej wody. Dopraw hummus solą i kminem rzymskim.
2 komentarze
fajny przepis
Uwielbiam masło tahini! Hummusa jeszcze nei robiłam ale z chęcią skorzystam z przepisu :)