Po lodach jeżynowych przyszedł czas na dżem jeżynowy z czekoladą i miętą. Lubię takie nietypowe dżemy… Dżemik smakuje bardzo jeżynowo, a mięta nadaje mu delikatny świeży smak. Zajadam się tym dżemem od kilku dni. Wciąż zbieram jeżyny w lesie. Obrodziły w tym roku niesamowicie! Będę miała duże zapasy na zimę!
Ten dżem jest bardzo prosty w przyrządzeniu. Jak do każdego domowego dżemu potrzebne są owoce i cukier. staram się nie używać zagęszczaczy. Gotuję owoce z cukrem. Cukier rafinowany oraz cukier zawarty w jeżynach karmelizuje się i w ten sposób zagęszcza dżem.
W zależności od rodzaju owoców można wybrać biały cukier lub inny jak trzcinowy, czy muscovado. Lubię eksperymentować w kuchni. W tym przepisie obok jeżyn znajdziecie również gorzką czekoladę i miętę! Ciekawy przepis, prawda!
Lubię domowy dżem do serów wszelakiej maści, a ostatnio jestem zafascynowana wędzonym twarogiem, który również Wam polecam. Świetnie smakuje z jeżynowym dżemem. Ten dżem zawiera wszystko co lubię. Może Was zdziwi dodatek czekolady i mięty, ale są one przysłowiową kropką na „i”.
Dżem jeżynowy z czekoladą i miętą
około 0,7 l dżemu
Składniki:
1 l świeżych jeżyn
120 g cukru
6- 7 listków mięty
50 g czekolady, u mnie 70 % kakao
Jeżyny oczyść i gotuj z cukrem i pokrojoną drobno miętą przez około 30 minut na dosyć dużym ogniu, stale mieszając aby dobrze odparował. Kiedy dżem jest już wystarczająco gęsty dodaj kawałki czekoladę. Zamieszaj lekko i przełóż dżem do słoików. Zakręć i odwróć do góry nogami.
Tak przygotowany dżem można przechowywać w lodówce do miesiąca.
1 Komentarz
Wow swietny ten dzemik. Ten dodatek czekolady mnie intryguje, zrobię na pewno :)