Po lodach jeżynowych przyszedł czas na dżem jeżynowy z czekoladą i miętą. Lubię takie nietypowe dżemy… Dżemik smakuje bardzo jeżynowo, a mięta nadaje mu delikatny świeży smak.
Lubię domowy dżem do serów wszelakiej maści, a ostatnio jestem zafascynowana wędzonym twarogiem, który również Wam polecam.
Przepis na dżem jeżynowy z czekoladą i miętą
Składniki:
na około 0,7 l dżemu
- 1 l świeżych jeżyn
- 150 ml cukru
- 6- 7 listków mięty
- 50 g czekolady, u mnie 70 % kakao
Jeżyny oczyść i gotuj z cukrem i pokrojoną drobno miętą przez około 30 minut na dosyć dużym ogniu stale mieszając aby dobrze odparował. Kiedy dżem jest już wystarczająco gęsty dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Zamieszaj lekko i przełóż dżem do słoików. Zakręć i odwróć do góry nogami.
1 comment
Wow swietny ten dzemik. Ten dodatek czekolady mnie intryguje, zrobię na pewno :)