Pamiętam z dzieciństwa jedyne danie z dynią czyli dynię w occie i muszę przyznać, że nie należało ono do moich ulubionych. Mnóstwo lat upłynęło za nim dynia weszła na stałe do mojego domowego menu. Dynia w occie i nie tylko stała się jednym z przysmaków. Dzisiaj proponuję dynię w zalewie octowej według mojego smaku. W tym przepisie z dyni użyłam pieczonej dyni, którą doprawiłam nieco egzotycznie. Bardzo lubię dynię i chyba dlatego, że zawsze piekę ją w piekarniku. Smak dyni jest wtedy ewidentny. Dynia w occie to idealny dodatek do mięsa na gorąco jak i na zimno. Jeden słoiczek schowałam oczywiście na święta.
Pieczona dynia z occie
Składniki:
1 kg dyni, Crown prince
¼ łyżeczki kminu rzymskiego
¼ łyżeczki kolendry
2 łyżki oliwy
sól
Zalewa octowa
½ l wody
100 ml winnego octu
5 łyżek trzcinowego cukru
5 kapsułek kardamonu
laska cynamonu
2 cm świeżego imbiru
5 goździków
szczypta soli
Oczyść dynię z pestek, odkrój miękkie części, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na blachę do pieczenia. Posyp przyprawami, solą i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 25 minut. W międzyczasie zagotuj zalewę z przyprawami i octem. Odstaw na 10 minut. Przełóż dynię do słoików i wlej lekko przestudzoną zalewę. Zakręć słoiki i przechowuj w lodówce.
4 komentarze
ŚWietnie wstrzeliłaś się w Halloween – też coś zaproponowałem
Zapraszam do mnie
http://cudmecyje.blog.pl/
Taka dynia musi być pyszna, a włożona w ładne słoiki i może dodatkowo być piękną ozdoba przez cały rok :)
a nie wiedziałam co zrobić z dynią i wywaliłam na kompost, a teraz trafiam na przepis….
Szkoda…