615
Ostatnio mam wenę na przetwory z czerwonej cebuli. Ostatnio zrobiłam czerwoną cebulę marynowaną a occie. Dzisiaj chcę Wam zaproponować konfiturę z czerwonej cebuli. Bardzo fajny dodatek do grilla lub pieczonego mięsa. Smakosze serów taką cebulową konfiturą również nie pogardzą.
Konfiturę z czerwonej cebuli robiłam już dwa razy. Raz usmażyłam z dodatkiem czerwonego wina, a raz z wodą. Więc jeśli ktoś nie lubi alkoholu, wersja bezalkoholowa jest nie mniej wyborna. Oto przepis:
Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki:
około 350 ml konfitury
- 2 łyżki oliwy
- 500 g czerwonej cebuli
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki brązowego cukru
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Smaż na oliwie przez 30 minut, bardzo powoli. Cebula ma być miękka, ale nie zrumieniona.
- Po tym czasie dodaj wino/ wodę, ocet i ocet balsamiczny oraz cukier. Smaż konfiturę bardzo powoli, aż nastąpi redukcja alkoholu/ wody i konfitura zgęstnieje, około 20 minut.
- Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, zamknij i odwróć do góry nogami. Konfiturę można tak przechowywać przez kilka miesięcy.
6 komentarzy
Ubóstwiam tą konfiturę! Chyba muszę wreszcie uzupełnić swoje zapasy :D
Wiesz, ja też. Wcale się nie spodziewałam, że będzie mi tak smakować.
Pozdrawiam!
robiłam, a więc mogę z czystym sumieniem napisać, że smakuje cudownie!
No to super! Pozdrawiam!
Uwielbiam ją na krakersach z różnymi rodzajami sera :)
Tak, świetnie pasuje do serów.
Pozdrawiam