390
Pikantny sos o nazwie ajwar, o którym wspomniałam w moim przepisie na kanapkę pita z cevapici to sos zrobiony z grilowanego bakłażanu i papryki. U nas w domku jemy sos ajwar na ostro i lubimy jak ajwar przejdzie dymem z grila. Dodałam więc dodatkowo czerwone chili i dużą porcję czosnku, aby uzyskać ten niepowtarzalny smak.
Sos ajwar najlepiej smakuje gdy jest gorący.
Przepis na sos ajwar
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 duża czerwona papryka
- 1 czerwone chili
- 1 cały czosnek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
Wykonanie:
- Bakłażany, paprykę, chili i czosnek włóż do piekarnika, albo przygotuj gril. Griluj warzywa, aż skórka na nich będzie czarna.
- Gotowe, ugrilowane warzywa opłukaj zimną wodą, wtedy będzie łatwiej obrać je ze skórki.
- Pokrój warzywa i zmiel w mikserze z oliwą. Dopraw solą.
Sos ajwar to też wspaniały dip do kukurydzianych chipsów lub surowych warzyw lub dodatek do grila.