Pikantny sos ajwar

Pikantny sos o nazwie ajwar, o którym wspomniałam w moim przepisie na kanapkę pita z cevapici to sos zrobiony z grilowanego bakłażanu i papryki. U nas w domku jemy sos ajwar na ostro i lubimy jak ajwar przejdzie dymem z grila. Dodałam więc dodatkowo czerwone chili i dużą  porcję czosnku, aby uzyskać ten niepowtarzalny smak.
Sos ajwar najlepiej smakuje gdy jest gorący.

Przepis na sos ajwar

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 czerwone chili
  • 1 cały czosnek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Wykonanie:

  • Bakłażany, paprykę, chili i czosnek włóż do piekarnika, albo przygotuj  gril. Griluj warzywa, aż skórka na nich będzie czarna.
  • Gotowe, ugrilowane warzywa opłukaj zimną wodą, wtedy będzie łatwiej obrać je ze skórki.
  • Pokrój warzywa i zmiel w mikserze z oliwą. Dopraw solą.

Sos ajwar to też wspaniały dip do kukurydzianych chipsów lub surowych warzyw lub dodatek do grila.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *