Moja rodzina to mięsożercy, ale jeśli już przyrządzę coś wegańskiego to na ogół wszystkim smakuje. Nie mam problemu aby kilka dni w tygodniu zastąpić mięso warzywami, kaszami czy soczewicą. Dlatego dzisiaj przygotowałam kolejny wegański przepis, tapenada z oliwkami. Tapenada to francuska pasta na bazie oliwek, kaparów i oliwy. Wersja wegańska nie zawiera anchois. Zdecydowanie wolę gruboziarnistą konsystencję tapenady. Niby wszystkie składniki połączone w jedną całość, a po spróbowaniu można wyróżnić słone oliwki, specyficzny smak kaparów i czosnek.
Jest to jedna z moich ulubionych past na kanapki i nie tylko. Tapenadę wykorzystuję również do pizzy lub makaronu.
Tapenada z oliwkami
Składniki:
2 szklanki mieszanych oliwek, kalamata, czarne i zielone oliwki
5 suszonych pomidorów w leju
1 czosnek solo
4 łyżeczki natki pietruszki
1 łyżeczka suszonej bazylii lub 5 świeżych liści
½ łyżeczki oregano
2 łyżki kaparów
50 ml oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki na tapenade umieść w malakserze. Użyj noża do krojenia. Jeśli masz funkcję pulsującą to miksuj za jej pomocą. Akurat w tym przepisie wolę tapenade gruboziarniste. Jeśli wolisz bardziej zmielone miksuj dłużej. Przełóż tapenade do miseczki. Dodaj oliwę, sok z cytryny. Przypraw solą, grubo mielonym pieprzem i wymieszaj. Tak przygotowane tapenade przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do tygodnia.
Tapenade z oliwkami to świetna pasta na kanapki. Świeżutką ciabatę dzielę na grube kromki, a następnie obkładam obficie pastą. Dodatkowo polewam oliwą. Tapenadę można kupić gotową ale zachęcam Was do jej przyrządzenia. O wiele taniej i smaczniej. Poza tym możecie wybrać oliwki takie jakie lubicie najbardziej lub je pomieszać. Niektórzy nienawidzą oliwek, inni je kochają. Jak to się mówi do pewnych smaków trzeba dorosnąć… Jem oliwki jak karmelki!
4 komentarze
Pychotka. Na pewno zrobię, i to jutro.:)
Polecam!
Przypomina w smaku pesto?
Zupełnie inne niż pesto. Smak oliwkowy z lekką nutą kaparów i czosnku