Bakłażan w pomidorach! Lubicie potrawy z bakłażana? Smażony bakłażan, słodkie pomidorki koktajlowe, oregano, oliwki i kapary…Po prostu poezja. Włoskie danie znane jako caponata, idealne do chleba. Tak przyrządzony bakłażan w pomidorach, na kolację podaję z lampką białego wina. Gorące i aromatyczne danie, idealne na zimowe wieczory!
Bakłażan w pomidorach
Składniki:
na 4 porcje
2 duże bakłażany
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
garść zielonych oliwek
2 łyżki kaparów
3 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej
1 łyżka jabłkowego octu
300 g koktajlowych pomidorków
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki oliwy
sólo do smaku
½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego
Pokrój bakłażana w dużą kostkę, posól i odstaw na godzinę. Odciśnij nadmiar płynu i usmaż na oliwie na złoty kolor. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklij na oliwie. Dodaj oliwki bez pestek i kapary. Smaż przez minutę. Dodaj usmażonego bakłażana i pomidorki, przekrojone na pół. Dopraw solą, pieprzem, oregano i octem. Smaż przez jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Podaj na gorąco do chleba.