Chrupiące śniadanie – twarożek po domowemu

Witam Kochani! Dzisiaj nieco radośniej, bo przejaśniło się za oknem, a na moim talerzu znalazło się chrupiące śniadanie czyli twarożek po domowemu. Zawsze kupuję naturalny twarożek i doprawiam go według własnych upodobań. Moje starsze dzieci zawsze jadły kupne owocowe serki, ale moje najmłodsze już nie. No cóż z wiekiem człowiek mądrzeje, więc jak kiedyś przeczytałam ile cukru zawierają kupne owocowe serki to po prostu opadły mi ręce. Od tej pory nigdy nie kupuję tego typu serków. Nie pomoże żadna reklama i żadna reklama nie usprawiedliwi faktu, że zawierają one ponad 70% cukru! Przekonałam się, że małe dzieci łatwo przyzwyczaić do słodkiego ale również do mniej słodkich rzeczy, a przede wszystkim jedzenia świeżych owoców i to ze skórką już od najmłodszych lat.

chrupiace sniadanie_1

Przyrządzając śniadanie z twarożkiem w roli głównej będzie to mocno chrupiące śniadanie. Wiem, wiem małym dzieciom nie podaje się owoców i orzechów w całości ale można je całkiem przyzwoicie rozdrobnić. Kiedy już przyjdzie pora i dziecko ma wszystkie ząbki warto ale to naprawdę warto zacząć podawać twarożki z dodatkiem świeżych owoców wedle pory roku. Tak jest przyzwyczajony mój najmłodszy syn. Starsi synowie dzisiaj jedzą domowe serki bez zastrzeżeń. Śmieją się, że dbają o linię, co ja komentuję, że o zdrowie w pierwszej kolejności. Proponuję zatem przepis na chrupiące śniadanie, które z pewnością posmakuje i na stałe zagości na Waszych talerzach. Nigdy nie jest za późno na zmiany w codziennej diecie.

przepis na chrupiące śniadanie

Chrupiące śniadanie

Składniki:

1 porcja

150 g twarożku, naturalnego

pół jabłka

pół gruszki

2-3 łyżki mieszanki orzechów i nasion

2 łyżki granoli, u mnie granola szafranowa

¼ łyżeczki cynamonu

syrop klonowy do smaku, opcjonalnie

domowy twarozek, chrupiące śniadanie

Twarożek nałóż na talerzyk. Jeśli chcesz go trochę osłodzić użyj syropu klonowego lub płynnego miodu. Pamiętaj, że małe dzieci do roku czasu nie mogą spożywać miodu i jego pochodnych (pyłek kwiatowy). Pokrój jabłko i gruszkę w kostkę i posyp nimi twarożek. Następnie pokrój orzechy (lub użyj jedynie granoli z orzechami i nasionami) i posyp nimi twarożek. Całość oprósz cynamonem. Do picia proponuję napój – mleko migdałowe.

 

SparaSpara

SparaSpara

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *