Owsianka z Earl Grey to coś nowego dla mnie. Lubię wymyślać owsianki dla mojego najmłodszego syna, który niemal codziennie jada owsiankę na śniadanie. Lubię je gotować ale nie jeść, ponieważ dla mnie to za dużo węglowodanów. Osobiście wolę wersję miski keto.
Jak Przygotować Owsiankę z Dodatkiem Earl Grey?
Lubię zapach owsianych płatków. Nie lubię płatków błyskawicznych, bo dla mnie nie mają w ogóle smaku. Najlepsze płatki owsiane są te tradycyjne i owsianka z nich ugotowana jest naprawdę bardzo smaczna. Dzisiaj jednak ugotowałam ją na mleku, w którym wcześnie zaparzyłam herbatę Earl grey. Herbata nadaje fajny smak. Nie jest to niewiadomo jaki intensywny smak ale jest wyczuwalny. Dziecię pytało co znowu wymyśliłam.
Warto postawić na herbatę dobrej jakości typu chai. Jest ona bardzo aromatyczna. Zawiera przyprawy korzenne jak cynamon, kardamon i imbir, które nadają później smak owsiance. Taka owsianka zachwyca smakiem i potrafi rozgrzać organizm.
Zdrowy Początek dnia – aromatyczna owsianka z Earl Grey
To pyszne śniadanie podaję z różnymi dodatkami. Owsianka z Earl Grey świetnie smakuje z bananami i borówkami, posypana pszczelim pyłkiem i polana miodem. Uwielbiam pszczeli pyłek i przyznaję, że używam go częściej niż miodu. Jest niesamowicie zdrowy i bogaty w właściwości odżywcze.
Naukowcy przekonują, że gdyby człowiek znalazł się na bezludnej wyspie, zasobnej w słodką wodę i bogatej w pyłek kwiatowy, nie umarłby z głodu. Pyłek pszczeli zawiera wszystkie aminokwasy jakie potrzebuje ludzki organizm. Dlatego zawsze trzymam w domu zapas pyłku pszczelego i regularnie dodaję go do owsianki czy koktajli.
Na moim blogu znajdziesz wiele sprawdzonych przepisów na tę pożywną potrawę na śniadanie, które z pewnością przekonają Cię do jej smaku. Dzięki nim, owsianka stanie się Twoim ulubionym posiłkiem, pełnym energii i smaku, który pozwoli Ci cieszyć się każdym porankiem.
Składniki:
200 ml owsianych płatków tradycyjnych
400 ml mleka
1 torebka herbaty Earl Grey
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka kokosowego oleju
1 łyżka nasion chia
½ banana
4 łyżki borówek amerykańskich
2 łyżki miodu
1 łyżka pszczelego pyłku granulowanego
Przygotowanie:
- Zagotuj mleko i zaparz herbatę. Wsyp do mleka owsiane płatki, dodaj kokosowy olej, cynamon, kardamon, sól do smaku i gotuj owsiankę aż zgęstnieje.
- Na koniec wsyp chia, wymieszaj i przełóż owsiankę do miseczek.
- Pokrój banana w plasterki i ułóż na wierzchu owsianki. Posyp borówką, konopią i pszczelim pyłkiem. Na koniec polej owsiankę miodem. Smacznego!
2 komentarze
Z herbatą jeszcze nie jadłam :)
Całkiem niezła!