Makaron florentine z kurczakiem, prosciutto i koktajlowymi pomidorami

Zapraszam na nowy przepis na makaron florentine jak i również kolejny przepis na florentine. Uwielbiam szpinak z makaronem, więc często go przyrządzam dodając do różnych sosów w tym florentine. Makaron florentine to makaron ze szpinakiem, który tylko lekko więdnie w aromatycznym sosie serowym. Smak sosu podkreśliłam winem marsala. Uwielbiam białe wino w sosie. Białe wino idealnie pasuje do kurczaka.

Uwielbiam gotować makarony o różnych kształtach. Jest ich niesamowicie mnóstwo. Tak właściwie to każdy region we Włoszech ma swój charakterystyczny kształt makaronu. Do tego przepisu pasuje gruby makaron. Można wybrać szerokie wstążki lub linguine. Ja wybrałam mafaldine.

manfredine florentine kurczak prosciutto pomidory

Makaron florentine przyrządzam z kurczakiem. Oczywiście podstawą tego dania jest sos, z którym można eksperymentować na wiele sposobów. Florentine gotuję na ogół z suszonymi pomidorami ale do dzisiejszego przepisu wykorzystałam koktajlowe pomidory. Są równie słodkie i pełne smaku jak suszone pomidory.

obiad przepis makaron sos kurczak codojedzenia

Makaron florentine

4 – 5 porcji

Składniki:

1 cebula, średniej wielkości

4 ząbki czosnku

3 łyżki masła

100 ml wina marsala

2 łyżeczki czarnego pieprzu

300 ml śmietanki

100 g serka łaciate lub philadelphia

100 ml utartego parmezanu

400 g odfiletowanych udek lub piersi kurczaka

100 g prosciutto

1 opakowanie sera mozzarella sałatkowego, małe kulki

100 g szpinaku

500 g pomidorów koktajlowych

2 łyżki oliwy

sól do smaku

2 łyżki natki pietruszki

makaron_florentine_obiad_sos_szpinak_kurczak_codojedzenia

Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wino. Smaż aż wino częściowo odparuje. Następnie wlej śmietankę i zagotuj sos. Teraz dodaj serek i parmezan. Gotuj powoli i mieszaj sos aż sery się rozpuszczą. Dopraw sos solą i czarnym pieprzem. Podziel mięso na małe kawałki i zrumień na tłuszczu. Dodaj do sosu i gotuj przez 25 minut jeśli są to filety z udek. Filet z piersi wystarczy 5 minut.

Na patelni usmaż szynkę prosciutto. Przełóż na talerz. Na tą samą patelnię wlej oliwę i usmaż pomidory. Pomidory powinny zachować swój kształt ale też muszą być miękkie w środku. W między czasie  ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj szklankę wody od gotowania makaronu.

Do ugotowanego sosu dodaj szpinak, kulki mozzarelli i pomidory. Lekko wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty rozrzedź wodą od gotowania. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem. Przełóż makaron na talerze, posyp pietruszką i pokruszonym prosciutto. Smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *