Zapraszam na nowy przepis na makaron florentine jak i również kolejny przepis na florentine. Uwielbiam szpinak z makaronem, więc często go przyrządzam dodając do różnych sosów w tym florentine. Makaron florentine to makaron ze szpinakiem, który tylko lekko więdnie w aromatycznym sosie serowym. Smak sosu podkreśliłam winem marsala. Uwielbiam białe wino w sosie. Białe wino idealnie pasuje do kurczaka.
Uwielbiam gotować makarony o różnych kształtach. Jest ich niesamowicie mnóstwo. Tak właściwie to każdy region we Włoszech ma swój charakterystyczny kształt makaronu. Do tego przepisu pasuje gruby makaron. Można wybrać szerokie wstążki lub linguine. Ja wybrałam mafaldine.
Makaron florentine przyrządzam z kurczakiem. Oczywiście podstawą tego dania jest sos, z którym można eksperymentować na wiele sposobów. Florentine gotuję na ogół z suszonymi pomidorami ale do dzisiejszego przepisu wykorzystałam koktajlowe pomidory. Są równie słodkie i pełne smaku jak suszone pomidory.
Makaron florentine
4 – 5 porcji
Składniki:
1 cebula, średniej wielkości
4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
100 ml wina marsala
2 łyżeczki czarnego pieprzu
300 ml śmietanki
100 g serka łaciate lub philadelphia
100 ml utartego parmezanu
400 g odfiletowanych udek lub piersi kurczaka
100 g prosciutto
1 opakowanie sera mozzarella sałatkowego, małe kulki
100 g szpinaku
500 g pomidorów koktajlowych
2 łyżki oliwy
sól do smaku
2 łyżki natki pietruszki
Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wino. Smaż aż wino częściowo odparuje. Następnie wlej śmietankę i zagotuj sos. Teraz dodaj serek i parmezan. Gotuj powoli i mieszaj sos aż sery się rozpuszczą. Dopraw sos solą i czarnym pieprzem. Podziel mięso na małe kawałki i zrumień na tłuszczu. Dodaj do sosu i gotuj przez 25 minut jeśli są to filety z udek. Filet z piersi wystarczy 5 minut.
Na patelni usmaż szynkę prosciutto. Przełóż na talerz. Na tą samą patelnię wlej oliwę i usmaż pomidory. Pomidory powinny zachować swój kształt ale też muszą być miękkie w środku. W między czasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj szklankę wody od gotowania makaronu.
Do ugotowanego sosu dodaj szpinak, kulki mozzarelli i pomidory. Lekko wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty rozrzedź wodą od gotowania. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem. Przełóż makaron na talerze, posyp pietruszką i pokruszonym prosciutto. Smacznego!
1 Komentarz
Uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony, a te ze szpinakiem już szczególnie! :) Pachnie tutaj latem! :)