Zawsze mówię, że dobra kiełbasa nie jest zła. Proponuję więc dzisiaj makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym. Inspiracją do tego dania jest Stroganoff z kiełbasą. Sos pomidorowy z kiełbasą nie jest niczym nowym w mojej kuchni. Od dawna gotuję taki sos właśnie do makaronu. Jest to zawsze pokaźna porcja (u mnie zawsze są duże porcje!), bo taki makaron z sosem moje dzieci jedzą przez cały dzień dopóki nie ujrzą dna. Dzisiaj miałam szczęście, że zdążyłam zrobić zdjęcia…Tak, kochani! Wszystko co znajdziecie na moim blogu jest praktycznie przeglądem tego, co jemy na co dzień czy od święta. W moim domu makaron z kiełbasą jest bardzo popularny. Do tego dania można użyć dowolnie wybranej kiełbasy. Ja użyłam szwedzką parówkową falukorv. To danie jest proste w przygotowaniu. Dzieci, bo przyjściu ze szkoły bez problemu mogą je sobie podgrzać na obiad. Ale ten makaron można przyrządzić dosłownie w 30 minut! Więc ja dzisiaj zdążyłam go upichcić zanim dziecię przyszło ze szkoły.
Moje dzieci nigdy nie miały babci na miejscu dlatego zawsze było ważne dla mnie aby mieli ugotowany obiad po przyjściu ze szkoły, no bo wiadomo jakie są szkolne obiady. W Szwecji dzieci mają obiady za darmo. Ich jakość zależy od tego czy szkoła ma własną kuchnię czy też kupuje obiady z dużej kuchni. Moje najmłodsze dziecko miało pyszne obiady począwszy od przedszkola do szóstej klasy, bo obiady gotowała szkoła, która również serwowała te same obiady do przedszkoli położonych w centrum naszego miasta. Później moje dziecko chodziło do tej szkoły i obiadki były zawsze na medal, czego nie mogę powiedzieć o obecnej szkole…No ale ja byłam i jestem super mama, więc dogadzam moim milusińskim jak mogę.
Dobra kiełbasa nie jest zła kochani. Zapraszam na przepis na makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym ala Stroganoff.
Makaron z kiełbasą
Składniki:
na 4-6 porcji
700 g kiełbasy
4 dymki ze szczypiorem
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek
4 łyżki pomidorowego przecieru
300 ml bulionu z warzyw
150 ml kwaśnej śmietany
100 ml słodkiej śmietanki
3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
250 g makaronu, np. tortiglioni
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zachowaj szklankę wody od gotowania. Odcedź i wsyp do garnka. Cebulę pokrój w piórka. obierz pieczarki, pokrój na ćwiartki i usmaż na maśle z dymką. Pokrój kiełbasę w kostkę i zrumień na maśle. Dodaj przecier pomidorowy, rozmaryn, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną natkę pietruszki i bulion. Zagotuj sos. Następnie dodaj obie śmietany, wymieszaj i zagotuj sos. Wlej sos do makaronu, dodaj grzyby z cebulą i wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty rozcieńcz wodą od gotowania makaronu. Podaj makaron w głębokich talerzach.
7 komentarzy
Polecam zblendowanie przecieru z marchewką! Sosik jest wtedy gęstszy i mnie na przykład bardziej smakuje. :)
Być może, ale mój sos i tak jest gęsty bez marchewki. Zresztą sos wymieszany z makaronem i tak będzie gęsty od skrobii, którą zawiera makaron.
Ja bym jednak nie blendowała, oczywiście kto co woli… ale dla mnie to byłoby takie zacieranie granicy między różnymi teksturami, które uwielbiam w każdym daniu. Coś jest kremowe, coś chrupie tak a coś inaczej… Super przepis. Smaku tej konkretnej parówkowej nie znam, ale po prostu ulubiona kiełbasa zda świetnie egzamin, tak myślę :)
Swojskie i smaczne danie :)
Uwielbiam kiełbaskę pod każdą postacią, więc takie dania bardzo mi odpowiadają :)
Nie wiem czy kiedyś jadłam makaron z kiełbasą…Hm…ale zgadzam się dobra kiełbasa nie jest zła ;)
My też pamiętamy z dzieciństwa makaron z kiełbasą :) A, że pochodzimy ze wsi i tato ma gospodarstwo to mieliśmy zawsze domową wędlinę <3