Kto lubi makaron z grzybami, ręka w górę. Uwielbiam grzyby i makaron. Jak dla mnie to idealne połączenie. Osobiście wolę leśne grzyby z makaronem, więc dzisiaj wykorzystałam zamrożone pieprzniki, które tak namiętnie zbierałam podczas ostatniej jesieni. Oczywiście do tego dania można wykorzystać dowolne grzyby. Polecam jednak zamienić tradycyjne białe pieczarki na shiitaki czy kasztanowe pieczarki, które są ogólnie dostępne w większych sklepach i przypominają leśne grzyby…Chyba, że tak jak ja macie zamrożone grzyby z lasu.
Nie znam osoby, która nie lubi makaronu i dań makaronowych. Na pewno są takie. Bardzo lubię makaron ale ostatnio jadam tylko makaron bez mąki. Jest to świetny makaron na jajkach, który praktycznie smakuje jak pszenny makaron, choć nim nie jest.
Do tego dania można wykorzystać makaron o dowolnym kształcie. Wybrałam fusilli. Makaron o tym kształcie mam zawsze w mojej spiżarni ale chętnie sięgam po inne makarony o nietypowych formach.
Makaron z grzybami to danie jarskie, a więc bezmięsne. Oprócz grzybów zawiera ono również jarmuż, zioła i ser manchego. Smak grzybów podkreśla czosnek. Jest to bardzo proste danie na obiad lub kolację. Potrzeba jedynie pół godziny aby przyrządzić makaron z grzybami. Polecam przepis poniżej.
Makaron z grzybami
4 porcje
Składniki:
200 g makaroni fusilli, waga sucha
1 czosnek solo
400 g grzybów, u mnie mrożone pieprzniki
200 g jarmużu
2 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka pokrojonej świeżej szałwii
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
50 g sera manchego
czarny pieprz, grubo mielony
sól do smaku
4 łyżki masła
100 ml śmietanki
2 łyżki zmielonych migdałów
3 łyżki oliwy z oliwek
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wymieszaj z łyżką oliwy aby się nie skleił. Rozpuść masło z oliwą na patelni. Pokrój czosnek w drobną kostkę i zeszklij. Dodaj oczyszczone grzyby, zioła i smaż przez 5 minut w wysokiej temperaturze cały czas mieszając. Grzyby powinny się ładnie zrumienić i smażyć, a nie gotować we własnym płynie. Dlatego temperatura powinna być wysoka.
Drobno pokrój jarmuż i dodaj do grzybów. Smaż przez 5 minut po czym wlej śmietankę, dodaj zmielone migdały, wymieszaj i zagotuj. Następnie dodaj ciepły makaron, rozdrobniony ser manchego i wymieszaj. Podawaj danie dodatkowo posypane cienkimi płatkami masera manchego.