625
Dzisiaj miałam ochotę na wegetariańskie lasagne. Warzywa, feta i szpinak to główne składniki potrawy. Zrobiłam lasagne tym razem bez beszamelu. Użyłam za to pysznego pomidorowego sosu i żółty ser aby lasagne ładnie połączyło się w całość. Polecam bardzo to lasagne , bo jest bardzo lekkie, a poza tym bardzo szybko się je robi.
Użyłam lasagne z semoliny, na które niedawno natrafiłam. 30 minut w piekarniku i już lasagne było gotowe. Nie wiem czy to zasługa semoliny, ale pierwszy raz udało mi się zapiec lasagne w tak szybkim tempie.
Polecam również tradycyjne lasagne bolognese, a dla smakoszy kurczaka, lasagne z kurczakiem.
Przepis na warzywne lasagne ze szpinakiem i feta
Składniki:
5 porcji
- 1 marchewka, duży
- kawałek selera
- 1 mały por
- 2 łyżki świeżych ziół, u mnie bazylia, rozmaryn, estragon, drobno posiekane
- 1 opakowanie świeżego szpinaku, 250 g
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml pomidorowego passata
- 1 mały słoik oliwek kalamata
- 400 ml startego sera
- 100 ml startego parmezanu
- 150 g feta
- 9 lasagne
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Obierz warzywa. Pokrój w plasterki marchew, seler, cebulę i czosnek. Podsmaż warzywa na oleju, a następnie dodaj pomidory (passata). Ugotuj sos, dopraw solą, pieprzem i przyprawami.
- Umyć i pokrój szpinak grubo.Pokrój por w plasterki i podsmaż wraz ze szpinakiem w niewielkiej ilości oleju, aż szpinak lekko zwiędnie.
- Foremkę o szerokości lasagne wysmaruj olejem i ułóż pierwszą warstwę lasagne.Polej sosem, pokrusz fetę, posyp stratum seren, a na końcu rozprowadz równomiernie szpinak z porem i oliwki. Przykryj warstwą lasagne i rozprowadz nadzienie jak wyżej. Zakończ warzywami na wierzchu. Posyp całość żółtym serem i parmezanem.
- Zapiecz lasagne w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez 30 minut.
4 komentarze
uwielbiam! Wiedziałaś jak trafić w moje gusta :D
Fajnie, że ci podpasowało! Pozdrawiam serdecznie
ojoj, uwielbiam taką własnie lasagne! a szpinak u mnie na dniach też będzie ;)
A to zerknę…Pozdrawiam