394
Pobudka! Mówiąc szczerze to zastanawiałam się jak się pisze pobudka… nie zapomniałam! No więc kochani pobudka, bo zapraszam Was na śniadanie! Dzisiaj specjalna okazja, bo przestawiliśmy czas na zimowy, ale ta pyszna owsianka z dyniowym kremem posypana leśnymi owocami wcale nie przypomina, że zima tuż, tuż.
No może trochę, bo przyprawiłam dynię korzennymi przyprawami, które przypominają zimę i święta… Tak, powoli wchodzimy w nastrój świąteczny, u nas na północy już pada śnieg. Mi się jeszcze nie uśmiecha odgarniać śnieg z samochodu, ale za świętami już tęsknię. Póki co słońce świeci, a ja zjadłam moją owsiankę, a teraz popijam gorącą kawę.
Owsianka z dyniowym kremem
Składniki:
2 porcje
- 200 ml błyskawicznych płatków owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego, grubo zmielonego
- 2oo ml wody
- 200 ml wody z mleka kokosowego (resztę zachowaj na kokosową śmietankę)
- szczypta soli
- 1 łyżka agawe syropu lub miodu
Dyniowy krem
- 200 ml gęstego musu z pieczonej dynii
- po szczypcie cynamonu, kardamonu i zmielonych gozdzików
- skórka starta z połowy cytryny
- 1 łyżka agawe syropu
- 1- 2 łyżki wody w zależności od konsystencji dynii
- szczypta soli do smaku
Dodatki
- leśne owoce, u mnie mrożona borówka, malina, jeżyna i jagoda
Wykonanie:
- Wymieszaj suche składniki i zalej płynami. Gotuj aż owsianka zgęstnieje. Wymieszaj z agawe syropem.
- Dopraw mus z dynii przyprawami, solą i syropem. Podgrzej i rozcieńcz wodą do kremowej konsystencji.
- Podawaj owsiankę z dyniowym kremem i owocami.
14 komentarzy
pyszna owsianka z nieco jesiennym wydaniu ! takie poranki to lubię :)
Super! Ja też!
Ja tęsknie za letnimi owocami :D
A ja narobiłam zapasów i zamroziłam…
wygląda niesamowicie!
Dziękuję!
Ojjj aż ślinka cieknie :)
Polecam bardzo!
ale ma kolor! I jak ładnie podana! Bardzo mi się podoba, baardzo :)
Dziękuję!
Wygląda obłędnie, chciałabym takie śniadanie :)
Ja dzisiaj znowu jadłam tym razem po treningu Super!
Gosiu, tak dawno już do Ciebie nie zaglądałam (notoryczny brak czasu), a tu tyle pyszności. Muszę szybko nadrobić zaległości. Trafiłaś w mój gust bo uwielbiam mus z pieczonej dyni, jesienią zawsze go u mnie pod dostatkiem. Wykorzystywałam go już na różne sposoby ale w owsiance jeszcze nie próbowałam. Oświadczam, że była pyszna :). Jedyna modyfikacja jaką zastosowałam to wykorzystanie konfitury z żurawiny zamiast mrożonych owoców. Wszystkim niezdecydowanym polecam przepis – wypróbowałam na sobie :).
Pozdrawiam
O cieszę się, że Ci spodobał mój przepis. Ja też bardzo lubię dynię…. Pozdrawiam serdecznie!