561
Pyszny makaron ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami, po prostu miłość od pierwszego wejrzenia. Uwielbiam jarskie makarony, które dosłownie można zrobić na poczekaniu.
Makaron ze szpinakiem jest właśnie takim daniem, prostym, szybkim w przygotowaniu i bardzo smacznym.
Makaron zdecydowanie króluje w mojej kuchni, więc zawsze mam potrzebne składniki, aby ugotować taki szybki obiad. Dzisiaj użyłam nawet mrożonego szpinaku, który zawsze mam w lodówce. Miałam też tagliatelle pełnożytnie, w sam raz do szpinaku. Suszone pomidory, pieczarki, czosnek… no i jak tu nie lubić takiego makaronu!
Przepis na makaron ze szpinakiem
Składniki:
4 porcje
- 250 g mrożononego szpinaku
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 pomidorów suszonych
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- 2 kopiaste łyżki creme fraiche
- 4 łyżki wody
- sól do smaku
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu grubozmielonego
- 200 g tagliatelle, waga sucha
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki uprazonych pestek dynii
Wykonanie:
- Obierz i pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w talarki. Podsmaż na oleju po czym dodaj pokrojone w talarki pieczarki i suszone pomidory. Smaż aż grzyby puszczą sok. Przełóż do naczynia.
- Na tej samej patelni odparuj mrożony szpinak, posól, dodaj creme fraiche i wodę, zamieszaj i zagotuj, a następnie dodaj resztę warzyw.
- Ugotuj makaron al dente, odcedź i wymieszaj ze szpinakowym sosem.
- Gotowy makaron ze szpinakiem posyp parmezanem i pestkami dynii.
3 komentarze
O jakie bogactwo smaków:) Pycha:)
Dziekuję! A jaka radocha gotować takie danie! Pozdrawiam serdecznie!
apetycznie wyglada