364
Nie wiem jak wy ale ja jestem zmęczona wszystkimi przesłodzonymi chrupkami i musli, które oferuje handel. Akurat na śniadanie lubię zjeść coś co nie zawiera dużo cukru. Same płatki kukurydziane są nudne, więc zrobiłam domową granola z cynamonem. Taka domowej roboty granola to super sprawa, bo można ją skomponować z ulubionych nasion, orzechów, płatków zbożowych czy suszonych owoców. Ja przyprawiłam moją granola cynamonem.
Przepis na granola z cynamonem
Składniki:
- 1,5 dl płatków owsianych
- 1,5 dl płatków zbożowych
- ½ dl pestek dynii
- ½ dl kokosowych wiórków
- 1 dl orzechów, ja miałam ziemne
- ½ dl całego siemienia lnianego
- ½ dl nasion sesamu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wody różanej lub agawe
- 1 dl suszonej żurawiny
Wykonanie:
- Wszystkie składniki oprócz żurawiny wymieszaj i wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz granola na 150ºC (termoobieg) przez 30 minut. Po połowie czasu wymieszaj i piecz dalej.
- Ostygniętą granola połącz z żurawiną i przechowuj w szklanym naczyniu.
Zdrowe, pożywne śniadanie to podstawowy posiłek dnia i warto je urozmaicać. Bardzo często gotuję quinoa na śniadanie używając nasion quinoa lub płatków z quinoa.
1 Komentarz
świetna na śniadanie, dziękujemy za zdjęcie!