No właśnie jak usmażyć perfekcyjną jajecznicę? Zapomnijcie o jajecznicach na wodzie, bez tłuszczu, jajecznicach fit. Perfekcyjna jajecznica to jajecznica na maśle, pachnąca, kremowa i puszysta z dodatkiem creme fraiche. Uwielbiam jajka i w tygodniu jem ich bardzo dużo. Najbardziej jednak lubię jajecznicę. Ostatnio oglądałam amerykański master chef, w którym uczestnicy smażyli jajecznicę według przepisu Gordona Ramsay`s. Niby takie nic, a jednak trzech uczestników nie dało rady usmażyć to na pozór łatwe danie z jajek.
Jak usmażyć perfekcyjną jajecznicę? Bardzo łatwo. Należy wybić jajka na patelnię, dodać masło i postawić na rozgrzanej kuchni. Następnie Gordon miesza jajka z rozpuszczającym się masłem i co jakiś czas zdejmuje z ognia patelnię, miesza jajka i znowu stawia na kuchnię, tak aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wtedy można jajecznicę przyprawić solą, pieprzem i creme fraiche.
Pozwoliłam sobie wypróbować dzisiaj przepis Gordona i udało mi się. Mało tego! Teraz będę zawsze tak smażyć jajecznicę! To jest po prostu perfekcyjna jajecznica. Trzeba uczyć się od mistrzów!
Perfekcyjna jajecznica Gordona Ramsay`s
1 porcja
Składniki:
3 jajka
2 łyżki masła
1 łyżeczka creme fraiche
kilka pomidorków koktajlowych
2 kromki suchego pieczywa, Vasa
garść rukoli
2 łyżeczki szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Wybić jajka do patelni i dodać masło. Postawić patelnię na kuchni i rozgrzać patelnię mieszając jajka z rozpuszczającym się masłem. Kiedy jajka zaczną za mocno przywierać szybko zdjąć z kuchni aby obniżyć temperaturę i mieszać cały czas. Postawić patelnię z powrotem na kuchni i mieszać szpatułką dobrze po dnie patelni. Kiedy konsystencja jajecznicy jest już kremowa, sama jajecznica nie rozlewa się na boki wtedy można jajecznicę przyprawić solą, pieprzem i creme fraiche. W międzyczasie można lekko podpiec pomidory na drugiej patelni. Ułożyć rukolę i pomidory na talerzu, na wierzchu położyć pieczywo obłożone jajecznicą. Posypać szczypiorkiem. Smacznego!
10 komentarzy
Niby zwykła jajecznica, a w tym temacie też można być perfekcjonistą :)
Też tak myślę!
Hmmm, o takim sposobie na jajecznicę jeszcze nie słyszałam, ale jak widać – człowiek uczy się całe życie ;) I dobrze, bo tak to byłoby nam mega nudno :)
Pewnie tak!
Takiej jajecznicy to na pewno nie jadłam! Ja nawet śmietany nie dodaję do jajek ;)
Ostatnio nie miewałam ochoty na jajecznicę, ale chyba właśnie mi się odmieniło i jak kupię jajka, to będzie jajecznica :)
Polecam ten przepis!
Z pozoru zwykła jajecznica a jakie pyszne danie.
O tak!
Myślałam, że mój mąż robi najlepszą jajecznicę na świecie, ale… po przygotowaniu z Twojego przepisu, teraz to ja jestem na czele rankingu jeśli chodzi o najlepszą jajecznicę w domu! Dzięki za wskazówki!