Jak usmażyć perfekcyjną jajecznicę?

No właśnie jak usmażyć perfekcyjną jajecznicę? Zapomnijcie o jajecznicach na wodzie, bez tłuszczu, jajecznicach fit. Perfekcyjna jajecznica to jajecznica na maśle, pachnąca, kremowa i puszysta z dodatkiem creme fraiche. Uwielbiam jajka i w tygodniu jem ich bardzo dużo. Najbardziej jednak lubię jajecznicę. Ostatnio oglądałam amerykański master chef, w którym uczestnicy smażyli jajecznicę według przepisu Gordona Ramsay`s. Niby takie nic, a jednak trzech uczestników nie dało rady usmażyć to na pozór łatwe danie z jajek.

perfekcyjna jajecznica

Jak usmażyć perfekcyjną jajecznicę? Bardzo łatwo. Należy wybić jajka na patelnię, dodać masło i postawić na rozgrzanej kuchni. Następnie Gordon miesza jajka z rozpuszczającym się masłem i co jakiś czas zdejmuje z ognia patelnię, miesza jajka  i znowu stawia na kuchnię, tak aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wtedy można jajecznicę przyprawić solą, pieprzem i creme fraiche.

Pozwoliłam sobie wypróbować dzisiaj przepis Gordona i udało mi się. Mało tego! Teraz będę zawsze tak smażyć jajecznicę! To jest po prostu perfekcyjna jajecznica. Trzeba uczyć się od mistrzów!

przepis perfekcyjna jajecznica

Perfekcyjna jajecznica Gordona Ramsay`s

1 porcja

Składniki:

3 jajka

2 łyżki masła

1 łyżeczka creme fraiche

kilka pomidorków koktajlowych

2 kromki suchego pieczywa, Vasa

garść rukoli

2 łyżeczki szczypiorku

sól i pieprz do smaku

jajecznica przepis

Wybić jajka do patelni i dodać masło. Postawić patelnię na kuchni i rozgrzać patelnię mieszając jajka z rozpuszczającym się masłem. Kiedy jajka zaczną za mocno przywierać szybko zdjąć z kuchni aby obniżyć temperaturę i mieszać cały czas. Postawić patelnię z powrotem na kuchni i mieszać szpatułką dobrze po dnie patelni. Kiedy konsystencja jajecznicy jest już kremowa,  sama jajecznica nie rozlewa się na boki wtedy można jajecznicę przyprawić solą, pieprzem i creme fraiche. W międzyczasie można lekko podpiec pomidory na drugiej patelni. Ułożyć rukolę i pomidory  na talerzu, na wierzchu położyć pieczywo obłożone jajecznicą. Posypać szczypiorkiem. Smacznego!

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.