Takie śniadanie to każdy zje ze smakiem. Dzisiaj upiekłam małe śniadaniowe bułeczki z orkiszowej mąki pełnoziarnistej na jogurcie. Wyszły pycha jak zawsze.
Zamarzyły mi się jajka na śniadanie, więc dlaczego nie wypełnic bułki jajkiem i podpiec. Długo się nie namyślałam i po 15 minutach moje śniadanie było już gotowe. Trochę szczypiorku, soli i już po pierwszym kęsie byłam wniebowzięta.
Grunt to pożądne śniadanie!
Przepis na bułeczki orkiszowe (24 sztuki)
Składniki:
- 500 g orkiszowej mąki, pełnoziarnistej
- 500 g mąki pszennej
- 2 dl jogurtu
- 4 dl wody
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko do jednej bułki
- sól do smaku
- szczypiorek do przybrania
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj jogurt, oliwke i miód. Zamieszaj.
- Dodaj mąkę po trochu i sól. Wyrabiaj ciasto około 15 minut.
- Zostaw ciasto do wyrośniecia na co najmniej 30 minut.
- Kształtuj małe okrągłe kulki (70 g) i pozostaw po przykryciem do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Posmaruj bułeczki wodą i piecz w temperaturze 220 º C (termoobieg), około 10-12 minut.
- Wystudzone bułki wydrążł, posmaruj z wierzchu oliwką i wlej ostrożnie po jednym jajku.
- Piecz kanapki w 200°C z termoobiegiem przez około 8 minut. Kiedy tylko białko się zetnie, wyjmij z piekarnika. Możesz przytrzymac dłużej, jeśli nie lubisz rzadkiego zółtka.
- Posiekaj drobno szczypiorek i posyp na upieczone jajka. Posól do smaku.
Zapiekane kanapki– jajko w bułce orkiszowej dodałam do poniższej akcji
10 komentarzy
Ja też robiłam jakiś czas temu i wyszły pysznie. To są moje:
No to nie jestem pierwsza!Ha,ha
Bardzo ciekawy pomysl!
Oh, dziekuje!
moja mama robiła coś takiego! wspaniałe śniadanko, na zawsze mi się będzie kojarzyć z dzieciństwem :)
Fajnie fracac do potraw z dziecinstwa. Dziekuje, ze tu zawitalas!
muszę kiedys zrobic takie sniadanko :)
Chętnie bym sie skusiła na takie sniadanko, wygląda pysznie :-)
Właśnie je robię, czekam aż wyrosną, myślę, że wyjdą pyszne :), dziękuję za przepis.
Super! Pozdrawiam