Ostre, domowe hamburgery z chili to już moja kolejna próba uwieńczenia ich na zdjęciach tym razem zrealizowana. Musiałam się bardzo spieszyć, bo hamburgery cieszą się ogromną popularnością wśród reszty domowników. Ja tez nie pogardzę takim domowym hamburgerem.Tym razem zrobiłam hamburgery w stylu meksykańskim z dodatkiem chili. Chili sos, który ostatnio kupuje, właśnie stamtąd pochodzi. Ostry, gesty i bez cukru… Moj najstarszy syn jedzie w marcu do Meksyku na dwa tygodnie. Lista zakupów już prawie gotowa. Nie wiem co mu bardziej zazdroszczę, słońca i cieplej plaży, czy wspaniałego jedzenia.
Gorąco atmosfera zapanowała w mojej kuchni. Nie dość, ze piekły mnie ręce od chili to i słoneczko przygrzewało przez szybę jak na zamówienie! Czyżby wiosna zapasem? No cóż na termometrze jeszcze tego nie widać.
Pieczecie bułki do hamburgerów, czy kupujecie? Upiekłam tym razem hamburgerowe bułeczki w wersji GI, bardzo pulchne, idealne do hamburgerów. Zrobiłam tez świetny dressing z jogurtu i chili, aby jeszcze bardziej podostrzyć. Takim domowym hamburgerem można naprawdę się najeść no i wiemy co jemy ( no chyba, ze jakieś końskie mielone się trawiło…)
Przepis na domowe hamburgery z chili
Składniki:
na 10 hamburgerów
- 1kg mielonego mięsa , wieprzowo wołowe
- chili sos, wedlug smaku
- 2 łyżeczki soli
- 1 cebula, starta
Dodatki:
- dressing jogurtowy z chili
- bułki do hamburgerów
- sałata lodowa, drobno pokrojona
- cienkie krążki cebuli
- pomidor
- ser cheddar w plasterkach
Wykonanie:
- Do mielonego mięsa dodaj sos chili i startą cebulę. Dopraw mięso solą, podziel na równe porcje i formuj płaskie, cienkie hamburgery. Hamburgery skurczą się podczas smażenia i będą trochę grubsze.
- Smaż hamburgery na suchej, dobrze nagrzanej patelni, po obu stronach.
- Na przekrojonej bułce hamburgerowej umieść posiekaną sałatę lodową, lyzke dressingu, następnie cebulę, mięso, ser i zakończ pomidorem.
Smacznego!
2 komentarze
idealnie wygladają
Dziękuję Iza!