317
Moje hamburgery smakowały bosko. Nic dziwnego! Domowe bułki do hamburgerów domowe hamburgery z mielonej cielęciny z mnóstwem cebuli i przypraw to po prostu niebo w …!
Znalazłam przepis na bułki do hamburgerów z tego blogu i pomyślałem, że warto go wypróbować.
Ciasto trzeba zostawić do wyrośnięcia na noc w lodówce. Żaden problem, jeśli wszystko dobrze się zaplanuje.
Potem już tylko pozostaje toczyć małe kulki i zostawić je do wyrośnięcia pod przykryciem na około 2 godzin.
W międzyczasie można spokojnie zabrać się za przygotowywanie mięsa na huamburgery, umyć sałatę, krojenie i siekanie …
DOMOWE BUŁKI HAMBURGEROWE
Składniki na 12 sztuk :
Zaczyn
- 25 g swieżych drożdży
- 320g mąki pszennej
- 3½ dl letniego mleka (35-38 stopni)
Ciasto
- 220 g mąki
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 żółtko + 1 jajko, roztrzepane widelcem
- 5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego
- nasiona sesamu do posypania
Wykonanie:
- Drożdże mieszamy z mąką i dodajemy letnie mleko. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę w ciepłym miejscu.
- Dodać resztę mąki, sól, olej i cukier i zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Przykryć szczelnie folią i wstawić na noc do lodówki.
- Następnego dnia dzielimy ciasto na małe kawałki o wadze około 70 g i formujemy okrągłe bułki do hamburgerów. Układamy bułki na blasze pokrytej pergaminem, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
- Przykrywamy bułki i odstawiamy na 2- 2,5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
- Pieczemy bułki 12-15 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.
DOMOWE HAMBURGERY
Składniki na 12 sztuk :
- 1.8 kg zmielonej cielęciny
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka przyprawy grill
- 1 szczypta pieprzu
- 2 duże cebule, drobno pokrojone
- 1 szklanka śmietany
Dodatki
- sałata lodowa
- 2 duże pomidory
- frytki (6 ziemniaków + 3 dl oleju)
- 1 czerwona cebula
- ketchup
- dressing do hamburgerów
Wykonanie:
- Wymieszaj składniki na farsz i uformuj 12 hamburgerów.
- Smaż hamburgery na patelni grillowej lub na grillu.
- Usmaż frytki. Przekrój bułki i wypełnij dodadtkami.