Lubicie piec rogale? Piekliście kiedyś drożdżowe rogale dyniowo maślane? Ja tak i dodam, że bardzo mi smakowały. Ostatnio oglądałam program Anglia piecze, w którym uczestnicy mieli za zadanie upiec rogale. Muszę przyznać, że tego typu programy należą do jedynych programów telewizyjnych, które oglądam. Można się z nich dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy, nie mniej nauczyć się techniki jak dany wypiek wykonać.
Drożdżowe rogaliki, o których była mowa w ostatnim odcinku były wykonane z istną precyzją, przy pomocy linijki! Równiutkie i jednakowe co do jednego. Postanowiłam upiec takie równiutkie rogale i w miarę mi się to udało…jak myślicie?
A żeby było trochę inaczej to upiekłam maślane rogale z dodatkiem dyniowego puree, zakwasu, muszkatu i cynamonu, przepis znajduje się poniżej i mam nadzieję, że będziecie chcieli go wypróbować.
Drożdżowe rogale dyniowo maślane
16 rogali
Składniki:
750 g pszennej mąki
150 g mąki grahamki
200 ml zimnej wody
10 g świeżych drożdży
250 ml zakwasu, u mnie zakwas pszenny
1 jajko + 1 jajko roztrzepane do posmarowania
60 g masła, miękkiego
250 g dyniowego puree
2 łyżki miodu
1 łyżeczka świeżo utartej muszkatołowej gałki
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki soli
2 łyżki maku do posypania
Rozpuść drożdże w wodzie z miodem. Wymieszaj z zakwasem. Dodaj obie mąki, cynamon, utartą muszkatołową gałkę, jajko,dyniowe puree i sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj miękkie masło i zagnieć w ciasto.
Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryj spożywczą folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy i pozostaw na 10 minut. Potem podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałku na okrągły placek i podziel na 4 trójkąty.
Zwijaj rogale od podstawy, niezbyt ciasno, bo będą jeszcze wyrastać. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp makiem. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku na 225ºC na termoobiegu przez około 15 minut. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.
10 komentarzy
och, wyglądają tak lekko!
Dziękuję!
Bardzo lubimy rogale! Twoje wyglądają pieknie. Chętnie bym się poczęstowała.
Piękne ,ja tam wolę smakować niż mierzyć.
Dziękuję!
idealnie wyglądają ;))
Ale kuszące!
Dyniowe rogale? To mnie zaskoczyło, ale trzeba wypróbować.
Witam rogaliki wyglądają naprawdę fantastycznie. Idealnie takie rogale nadają się do śniadania. Kiedyś jak chodziłem, na staż to przechodziłem koło takiej budki z pieczywem i tam kupowałem czasami podobne rogaliki. Były przepyszne może więc spróbuję sobie sam takie pyszności zrobić.
A proszę!