Nabrałam ochoty na lody ale w końcu zamiast lodów przygotowałam mrożony jogurt z owocami, czekoladą i pszczelim pyłkiem…Smaczny deser, zdrowy i mniej kaloryczny niż tradycyjne lody, bardzo orzeźwiający. Ostatnio miałam tyle pracy, że prawie przysypiałam nad komputerem. Mrożony jogurt od razu postawił mnie na nogi.
Przepis na mrożony jogurt z owocami, czekoladą i orzechami
Składniki:
około 1 litra
50 ml śmietanki, nie ubitej
800 g jogurtu, u mnie grecki
2 łyżki dobrego miodu, czubate
100 g mrożonych malin
100 g mrożonych jagód
50 g pszczelego pyłku
po 50 g białej i mlecznej czekolady
Zmiksuj jogurt z miodem i śmietanką. Część owoców (nie rozmrażaj), pszczelego pyłku i czekolady pozostaw do dekoracji, a resztę dodaj do jogurtu i wymieszaj łyżką. Przełóż jogurt do plastikowego naczynia o pojemności 1 litra, pokrytego spożywczą folią tak aby wystawa poza brzegi naczynia. Wyłóż jogurt do naczynia, posyp resztą dodatków, lekko zamieszaj lub przyciśnij. Przykryj folią i wstaw do zamrażalki na 4 godziny. Podawaj jogurt lekko rozmrożony.
Mrożone desery smakują wybornie. Z wersji dietetycznej polecam sorbet jeżynowy, który teraz o tej porze z powodzeniem można zrobić wykorzystując mrożone jeżyny.
10 komentarzy
Robiłam. Zdecydowanie lepsze od tradycyjnych lodów :)
Też bardzo lubię
Wygląda lepiej niż niejedne lody :)
wyglada super! pyszna I zdrowa przekaska :)
Cudowne, jak lody!
ale świetny pomysł
Witam☺
A owoce muszą koniecznie być mrożone?
Nie, mogą być świeże ale czas zamrażania się wydłuży.
Nigdzie nie znalazlem tego pylku pszczelego i zrobilem bez, nadal smakowalo super :D
Fajnie, a pszczeli pyłek znajdziesz tutaj http://www.sklep.apimiodek.pl/product-pol-53-Pylek-kwiatowy-pszczeli-1-kg-Worek.html