Domowe lody czekoladowe, idealny deser na niedzielę. Podaję je z lekko ubitą kremówką…Lubicie bitą śmietanę? Ja uwielbiam! Z czekoladowymi lodami jeszcze bardziej! Domowe lody są najlepsze. Można przyrządzić takie jakie tylko dusza zapragnie. Tradycyjne lody ale i lekkie sorbety, puszyste parfait i dietetyczne lody jogurtowe. Jemy lody przez cały rok. Latem to wspaniały orzeźwiający deser. Zimą pyszny z gorącą kawą, naleśnikami czy goframi. Deser dla całej rodziny.
Domowe lody
Składniki:
ok. 600 ml
60 g masła
250 ml mleka
2 duże jajka
200 g gorzkiej czekolady
125 ml kremówki + 125 ml do podania
70 g cukru
½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu
szczypta soli
2 łyżki liofilizowanych malin
Zagotuj połowę mleka z masłem. Z drugą połową mleka roztrzep jajka i wlej do gorącego mleka energicznie mieszając. Doprowadź mieszankę do wrzenia ale nie gotuj, bo będzie jajecznica. Wlej mieszankę do blendera i dodaj pokrojoną czekoladę. Miksuj przez chwilę, a następnie wsyp cukier i wanilię i miksuj jeszcze przez 30 sekund. Na koniec wlej śmietankę i miksuj kolejne 30 sekund. Przelej lody do miseczki, przykryj folią i wstaw do zamrażalki na 6 godzin. Mieszaj lody co godzinę, aby się równo zamroziły. Można uszyć maszynki do lodów. Napełnij miseczki lekko zamrożonymi lodami. Ubij śmietankę i udekoruj nią deser. Całość posyp liofilizowanymi malinami.
5 komentarzy
takie domowe lody to „niebo w gębie”. Małgosiu jaka super zmiana bardzo mi sie podoba
Dziękuję! Tak, nie mogłam się już doczekać tej zmiany. Teraz blog wygląda profesjonalnie zgodnie z moimi zamierzeniami.
Mimo, że zimno i ponuro na dworze okropnie to te lody poprawiłby nam humor :D
Super!
Przepis wygląda na bardzo fajny, a lody na zdjęciach są obłędne. Z niecierpliwością czekam na okres letni, w którym z pewnością do tego przepisu jeszcze wrócę :-)