Moje ulubione jabłka w nowej odsłonie tym razem jako lody cynamonowo jabłkowe. Lody można zrobić z każdego owocu, a domowe lody zawsze smakują najlepiej. Wpadłam więc na pomysł aby zrobić lody jabłkowe. Jak już zaczęłam smakować to doszłam do wniosku, że cynamon i jabłka to świetna para nawet w lodach.
Przepis na lody jabłkowo cynamonowe
Składniki:
na około 2 l lodów
- 2 jajka
- 150 ml cukru
- 250 ml mleka
- 400 ml śmietanki, u mnie 30 %, lekko ubitej
- 4 małe jabłka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki brązowego cukru
Ubij jajka z cukrem na puszysto. Ubijaj przez 3 minuty mikserem na pełnych obrotach. Dodaj zimne mleko i wymieszaj. Przelej mieszankę do małego rondelka i cały czas mieszaj, aż do zagotowania (inaczej będzie jajecznica). Zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze przez chwilę. Krem powinien zgęstnieć. Przykryj pokrywką i odstaw do ostudzenia. Po ostudzeniu podnosząc pokrywkę uważaj aby skroplona para nie poleciała na krem.
Obierz jabłka ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Roztop cukier na patelni, po czym dodaj masło i cynamon. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj teraz jabłka. Karmelizuj jabłka aż będą miękkie.
Do ostudzonego kremu dodaj lekko ubitą śmietankę (można pominąć ubijanie śmietany) i wymieszaj. Dodaj ostudzone karmelizowane jabłka wraz powstałym sosem. Wymieszaj lekko. Przelej masę do maszynki do lodów i schłodź. Schłodzone lody przełóż do pojemnika lub brytfanki wyłożonej folią. Zamroź lody.
Jeśli nie masz maszynki do lodów mieszaj lody co godzinę przez pierwsze 4 godziny. Lody są w pełni zamrożone po 8 godzinach.
7 komentarzy
Muszą być pyszne!!
Mi bardzo smakowały!
pyszne połaczenie smaków
Czyli najlepsze połączenie smaków w wersji na ochłodzenie, świetnie! :)
No właśnie!
Lody właśnie mieszają się w maszynie :) Już nie możemy się doczekać efektu :D
O cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu!