Pyszna grillowana oberżyna, mnóstwo prażonego kminu rzymskiego i cynamonu…oczywiście mowa o moussaka. Moussaka to zapiekanka pochodząca z greckiej kuchni. Jest to danie sporządzone z mielonego mięsa, przełożone plastrami grillowanej lub smażonej oberżyny (bakłażan) i zapieczone pod warstwą beszamelu.
Bardzo często przyrządzam to danie, ale dzisiaj zapiekłam moussaka pod mascarpone. Jest to więc wersja bezglutenowa i nisko węglowodanowa, co wcale mi i mojej rodzinie nie przeszkadza. Jeśli lubicie grecką kuchnię to polecam również gigantes plaki.
Przepis na moussaka
Składniki:
- 500 g mielonego, u mnie wieprzowo wołowe
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 cm pora
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka pomidorowego przecieru
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, uprażone i zmiażdżone w moździerzu
- ¾ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oleju
- 1 duża oberżyna
- 250 g mascarpone
- 1 jajko
- 250 ml utartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Pokrój oberżynę na plastry o grubości około 1 cm. Posól i odstaw na 30 minut na durszlaku. W między czasie pokrój cebulę i czosnek w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojony por, startą marchewkę, seler i smaż dalej. Teraz dodaj mielone mięso, kmin i cynamon i smaż dopóki mięso przestanie być czerwone. Dodaj wtedy pomidory i przecier, dopraw solą i pieprzem i gotuj sos przez 20 minut.
Odciśnij lekko wodę z oberżyny, popędzluj oliwą i grilluj na patelni grillowej , grillu lub w piekarniku. Do foremki żaroodpornej o rozmiarach 15 cm x 25 cm wyłóż połowę sosu. Ułóż plastry oberżyny i rozprowadź resztę sosu.
Zmiksuj mascarpone z jajkiem i wymieszaj z utartym parmezanem. Włóż moussaka do piekarnika i zapiecz przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC na termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj jakieś 10 minut z krojeniem moussaka. Podaj moussaka z makaronem, ryżem lub chlebem.
6 komentarzy
a ciekawe, jakby ją w wegetariańskiej wersji zrobić… hmm .. :)
Czemu nie ! Zamiast mielonego mielony quorn albo jakaś soczewica…
muszę i ja kiedy taką domową zrobić
wow, ale pięknie się prezentuje! Do mięsa polecam niedawno znalezione, sosy Develey: tzatziki, salsa mexicana, 1000 wysp, chilli czy kebab ! Pozdrawiam i polecam :)
Ale pyszne danie :-) rewelacyjny przepis, z chęcią takie spróbuję :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)
Pyszna, sycąca, aromatyczna i uzależniająca. To właśnie musaka :)