Podoba mi się koncept zdrowa miska. Moim zdaniem skupia się on na równowadze i jakości spożywanych posiłków. Jestem przekonana, że zdrowe odżywianie to fundament dobrego samopoczucia i kondycji fizycznej. Dzięki świadomemu wyborowi składników oraz odpowiedniej proporcji makroskładników, można zadbać o swoje zdrowie i energię na co dzień.
Poza tym, healthy bowl – zdrowa miska to także doskonały sposób na eksperymentowanie z różnymi smakami, konsystencjami i kolorami w kuchni. Jestem pewna, że każdy może znaleźć w niej coś dla siebie, bez względu na preferencje żywieniowe czy dietetyczne ograniczenia.
Wreszcie, doceniam też estetykę zdrowej miski – kolorowe owoce, chrupiące orzechy i soczyste warzywa prezentują się nie tylko apetycznie, ale również zachęcają do spożywania. Dlatego z przyjemnością proponuję dzisiejszy przepis inspirowany konceptem zdrowej miski, tradycyjne, mielone kotlety w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty, pieczonych ziemniaków i batatów, zielonej fasolki, brokułowych różyczek i tzatziki.
Zdrowa miska po polsku
4 porcje
Składniki:
8 mielonych kotletów z tego przepisu
4 ziemniaki
1 batat czerwony
1 batat fioletowy
250 g brokułu
250 g fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki parmezanu
sól do smaku
¾ łyżeczki suszonych płatków chili
Usmażyć kotlety mielone z przepisu w linku. Przyrządzić surówkę z kapusty według przepisu w linku. Ja zamieniłam cebulę na por i pominęłam jabłko. Połowę majonezu zastąpiłam olejem rzepakowym.
Ziemniaki i bataty pokroić w ósemki i blanszować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć na blaszkę. Następnie dodać brokuły i fasolkę. Warzywa skropić oliwą, posypać parmezanem, solą i suszonymi płatkami chili. Wstawić warzywa do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piec przez 25 minut. Po połowie czasu przemieszać warzywa.
Miskę napełnić warzywami, dodać 2 kotlety, surówkę i tzatziki. Smacznego!