Brownie z pistacjami i migdałami to moja pierwsza w tym roku propozycja na wielkanocne ciasto. Moje dzieci uwielbiają czekoladowe ciasto, a to brownie jest super super czekoladowe. Lubię piec brownie bo jest to łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto. Zaledwie 20 minut w piekarniku i brownie, czy blondie jest już gotowe.
Na ogół nie dekoruję brownie ale to wielkanocne brownie wymagało specjalnego akcentu i dlatego polałam je polewą z czekolady, oprószyłam złotym pyłkiem i posypałam pistacjami. Kupiłam już trochę wielkanocnych słodyczy w tym migdałowe jajeczka polane białą czekoladą. Chyba nie ma lepszej wielkanocnej dekoracji niż czekoladowe jajeczka, prawda?
Czekoladowe brownie z pistacjami to doskonały pomysł na wielkanocne ciasto. Połączenie głębokiego smaku gorzkiej czekolady z delikatną nutą pistacji tworzy niezwykle aromatyczne i kuszące ciasto, które z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich gości. To także doskonała alternatywa dla bardziej klasycznych wielkanocnych deserów, takich jak mazurki czy Babka wielkanocna szafranowababki, dodając odrobinę nowoczesności i oryginalności do świątecznego menu.
Nie bez znaczenia jest także fakt, że brownie można przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ zachowuje ono wilgoć i świeżość przez kilka dni. W ten sposób można uniknąć stresu i poświęcić więcej czasu na inne wielkanocne dania.
Brownie z pistacjami
12 – 16 porcji, forma 15 cm x 25 cm
Składniki:
300 g czekolady + 100 g na polewę
30 g oleju kokosowego
200 g cukru
100 g brązowego cukru
4 jajka
240 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g marshmallow
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
60 g pistacji
24 migdały w białej czekoladzie
1 łyżeczka złotego pyłku do posypania
Ropuścić czekoladę z masłem. Lekko przestudzić. Dodać oba rodzaje cukru, jajka , waniliowy ekstrakt i wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy czekoladowej. Wymieszać na jednolitą masę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić masą. Rozprowadzić równomiernie po dnie. Marshmallow rozpuścić w małym garnuszku i wylać na ciasto równomiernie. Następnie widelcem przemieszać marshmallow z ciastem.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego na 200ºC, góra – dół i piec 18 – 20 minut. Upieczone ciasto powinno być jakby lekko niedopieczone na środku. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze dojdzie.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Polać przestudzone ciasto rozpuszczoną czekoladą, posypać złotym pyłkiem i grubo pokrojonymi pistacjami. Na koniec udekorować czekoladowymi jajeczkami. Pokroić ciasto na porcje. Smacznego!