Znowu zostałam zmuszona do pieczenia czekoladowego ciasta. I znowu musiałam wymyśleć coś nowego. Ciasto czekoladowe z kremem jogurtowym i borówkami, a w dodatku polane wspaniałym jeżynowym sosem…Jak widzicie myślałam intensywnie, skusiłam na dwa kawałki ciasta pod rząd i mówiąc szczerze to chyba zjadłabym jeszcze więcej ale zdrowy rozsądek na to mi nie pozwolił.
Czekolada i borówki wspaniale harmonizują ze sobą. Amerykańskie borówki są o wiele słodsze niż leśne jagody. Taka duża ilość czekolady i słodycz borówek aż się prosiła o krem jogurtowy, którym posmarowałam ciasto.
Lubię mocno czekoladowe ciasto. Znajdziecie nie jedno takie czekoladowe ciasto na codojedzenia. Polecam wyśmienite brownie z masą krówkową i jeżynami. Następny przebój lata to ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami. Ostatnie czekoladowe ciasto, które piekłam tego lata, a Wam proponuję koniecznie upiec to magiczne ciasto czekoladowe.
Przepis na ciasto czekoladowe
Składniki:
na okrągłą formę o średnicy 25 cm
125 g masła, u mnie solone
125 g cukru, odejmij 4 łyżki do piano
300 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao
2 łyżki oleju rzepakowego
6 dużych jajek, 2 całe i 4 białko i żółtka oddzielnie
2 łyżki kakao
Masło, olej i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ubij 2 jajka i 4 żółtka z cukrem. Dodaj masę czekoladową i wymieszaj. Przesiej kakao i wymieszaj z masą. Teraz ubij białka. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru. Wymieszaj pianę delikatnie z masą czekoladową za pomocą szpatułki. Dno formy do pieczenie wyłóż pergaminem. Wylej masę, wygładź i piecz ciasto w nagrzanym na 175ºC piekarniku przez 35 minut. Podczas studzenia ciasto się kurczy i lekko zapada. Nie przejmujcie się taka jego natura.
Krem jogurtowy
200 ml śmietanki do ubijania
200 ml greckiego jogurtu
2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do posypania
Dodatkowo
400 ml borówki
4 łyżki jeżynowego sosu, tutaj przepis
Nie wspomniałam jeszcze, że to ciasto czekoladowe jest bezglutenowe, a w ogóle upieczone bez mąki.
Przed przygotowaniem kremu proponuję dla pewności odcedzić jogurt na sicie przez jakieś 2 godziny. Ubij lekko śmietankę. Odcedzony jogurt wymieszaj z cukrem pudrem i skórką z limonki. Dodaj teraz ubitą śmietankę i lekko wymieszaj. Posmaruj kremem wystudzone ciasto. Na wierzchu ułóż borówki. Całość polej sosem jeżynowym i oprósz cukrem pudrem.
17 komentarzy
Ciaso prześlicznie wygląda. I te borówki mniam …
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję!
Genialny przepis, na pewno wypróbuje ;)
Pozdrawiam
Polecam bardzo!
Jeny, wygląda bosko! Aż mi ślinka cieknie… :)
Cudo! Koniecznie muszę spróbować :) Ciasto wygląda genialnie !
To się nazywa udane połączenie :)
Po prostu przepiękne ciasto..
Wyglada znakomicie:) a jak musi smakowac…:)
Te zdjęcia są wspaniałe! :)
Czekolada + owoce to dla mnie idealne połączenie. Piękny ten Twój wypiek jak zawsze!
Piękny wypiek i bardzo dobry krem!
wspaniale wygląda
mniaaam…. już więcej tu nie wchodzę, bo umieram na ślinotok! :)
Ha, ha… nie umieraj!
Niestety, większość czekolad mimo, że nie ma w składzie mąki może zawierać śladowe ilości glutenu :-/
Zgadzam się, ale na półce bezglutenowo powinno być wszystko bez glutenu…