Dyniowe cupcakes z kremem cynamonowym

Dzisiaj zachciało nam się muffinów. Najpierw upiekłam czekoladowe muffinki, które zostały zjedzone w mgnieniu oka. Miałam dynię ale nie pieczoną, więc postanowiłam upiec dyniowe muffiny z tartej dyni tak jak to robię w przypadku marchewkowego ciasta. Dyniowe muffiny ostatecznie stały się dyniowymi cupcakes, a to za sprawą pysznego cynamonowego kremu.

przepis na muffiny dyniowe

Dyniowe cupcakes z cynamonowym kremem

6 dużych cupcakes

Składniki:

Ciasto na muffinki

200 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki imbiru w proszku

½ łyżeczki utartej gałki muszkatałowej

250 ml utartej dyni

90 g brązowego cukru

90 g białego cukru

100 ml oleju

2 jajka

Krem cynamonowy

50 g masła

150 g serka philadephia

2 dl cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

dyniowe cupcakesSuche składniki połącz w głębokiej misce. Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto, pod koniec dodaj olej i utartą na średnich oczkach świeżą dynię. Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj. Napełnij papierowe papilotki masą do połowy. Piecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu przez 25 minut (bez termoobiegu podwyż temperaturę o około 15 stopni). Upieczone muffiny ostudź.

Utrzyj krem cynamonowy. Składniki mają być w temperaturze pokojowej. Włóż krem do lodówki aby się ścisnął. Napełnij szprycę i udekoruj cupcakes.

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *