Dzisiaj zachciało nam się muffinów. Najpierw upiekłam czekoladowe muffinki, które zostały zjedzone w mgnieniu oka. Miałam dynię ale nie pieczoną, więc postanowiłam upiec dyniowe muffiny z tartej dyni tak jak to robię w przypadku marchewkowego ciasta. Dyniowe muffiny ostatecznie stały się dyniowymi cupcakes, a to za sprawą pysznego cynamonowego kremu.
Dyniowe cupcakes z cynamonowym kremem
6 dużych cupcakes
Składniki:
Ciasto na muffinki
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru w proszku
½ łyżeczki utartej gałki muszkatałowej
250 ml utartej dyni
90 g brązowego cukru
90 g białego cukru
100 ml oleju
2 jajka
Krem cynamonowy
50 g masła
150 g serka philadephia
2 dl cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Suche składniki połącz w głębokiej misce. Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto, pod koniec dodaj olej i utartą na średnich oczkach świeżą dynię. Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj. Napełnij papierowe papilotki masą do połowy. Piecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu przez 25 minut (bez termoobiegu podwyż temperaturę o około 15 stopni). Upieczone muffiny ostudź.
Utrzyj krem cynamonowy. Składniki mają być w temperaturze pokojowej. Włóż krem do lodówki aby się ścisnął. Napełnij szprycę i udekoruj cupcakes.
10 komentarzy
Śliczne babeczki Gosiu!
Chętnie skozrystam z przepisu na Hallowen.
Dziękuję Aniu! No właśnie upiekłam je z myślą o Halloween.
Bajeczne! :)
z tartej? O kurka! nie wiedziałam, ze tak można.. wyglądają zachęcająco, ale ten krem cynamonowy.. on tutaj dla mnie gra główne skrzypce.. boskość! <3
Ale one apetyczne! Mmm !!!
Wspaniałe .
wyśmienite i ten krem mniam
Pięknie się prezentują! W sumie takie słodkości byłyby idealne na dzisiejsze halloween :)
Największy problem miałem z utarciem dyni. Tarkowanie nie jest moją mocną stroną. Udało się. A ja byłam zachwycona efektami. Z całą pewnością zrobię je wkrótce jeszcze raz.
[…] Gosia – blog Co do jedzenia : Dyniowe cupcakes z kremem cynamonowym […]