Trudno było mi się przekonać do kalafiora jako dziecko ale za to teraz uwielbiam to warzywo. Kalafior jest wspaniały i naprawdę można go przyrządzić na mnóstwo sposobów. Zapomnijcie o gotowanym kalafiorze, który pachnie jak spocone skarpetki. Dzisiaj polecam kolorową sałatkę z kalafiora w towarzystwie zielonego groszku, sera feta i pestek słonecznika z mnóstwem świeżych ziół. Sałatka pasuje jako samodzielne jarskie danie lub jako dodatek do dania głównego.
Kolorowa sałatka z kalafiora
Składniki:
na 4 porcje
- 1 mały kalafior
- 1 doniczka bazylii
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki pestek słonecznika, uprażone
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 150 g zielonego groszku, u mnie mrożony
- 100 g sera feta
- małe opakowanie kiełków słonecznika
- sól do smaku
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubozmielonego
Utrzyj kalafior na tarce na drobno lub zmiksuj w mikserze. Zblanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedź. W drugim rondelku zblanszuj zielony groszek również w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłucz zimną wodą.
Posiekaj liście bazylii i wymieszaj z natką, kalafiorem, pokruszoną feta,prażonym słonecznikiem i słonecznikowymi kiełkami. Jeśli łodygi słonecznika są bardzo długie, przytnij i posiekaj. Do małej buteleczki lub słoika wlej oliwę, sok z cytryny, wsyp pieprz i trochę soli. Zakręć i wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.
5 komentarzy
wow.. zaskakujące połączenie :) Z wielką chęcią bym spróbowała, surowego kalafiora nie miałam jeszcze okazji jeść :)
No to cafikiem surowy to on nie jest bo zblanszowany.
szczerze? nigdy nie jadłam surowego kalafiora, a słyszałam, że jest znacznie smaczniejszy niż gotowany, a do kalafiora polecam dressing develey – ziołowy albo jogurtowy
Polecam!
musze koniecznie spróbować, moja teściowa robi sałatkę z surowego kalafiora z jajkiem i koperkiem i jestem jej wielką fanką więc myślę, że Twoja wersja powinna mi posmakować