Sałatkę z kalafiora, którą chcę wam dzisiaj zaproponować jest niezwykle świeża w smaku, dzięki dobrze dobranym przyprawom. Dodałam mięty pieprzowej, a nawet pieprzu kajenskiego.
Sałatkę można zrobić z surowego kalafiora. Jednak ja wolę blanszowany kalafior, zanim go użyję w jakiejkolwiek sałatce.
Przepis na sałatkę z kalafiora i mięty pieprzowej
Składniki:
5-6 porcji
- 250 g serka ricotta
- ½ kalafiora
- 2 dl kukurydzy w puszce
- 2 łyżki mięty pieprzowej, świeżej
- 2 dymki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól
- szczypta pieprzu kajenskiego
- małe czerwone chilli
Wykonanie:
- Różyczki kalafiora sparz przez 3 minuty w gorącej wodzie (blanszowanie).
- Posiekaj miętę pieprzową i dymkę. Wymieszaj ricottę ze śmietaną i solą.
- Wymieszaj delikatnie warzywa z serem i dopraw pieprzem kajenskim.
- Udekoruj sałatkę szczypiorkiem i chili.
Sałatka z kalafiora to również moja propozycja zimnej przystawki np. do grila.
2 komentarze
Ciekawa jestem jak smakuje kalafior z miętą, bardzo oryginalny pomysł!
Tez bylam ciekawa i dlatego ja zrobilam!