Włoska sałatka z resztek obiadowych to powracający pomysł na szybkie i pożywne danie na obiad lub kolację. Dziś miałam prawdziwą przyjemność tworzenia smakowitej sałatki z resztek pieczonej piersi z kurczaka i grillowanego schabu.
Decydując się na improwizację, zainspirowałam się włoskimi smakami i przygotowałam sałatkę, która zaskoczyła mnie swoją prostotą i aromatem. Ta włoska sałatka to idealny posiłek na letni lunch czy też lekką kolację, który nie tylko jest smaczny, ale także pożywny i pełen świeżości.
Włoska sałatka z resztek obiadowych – połączenie prostoty i smaku w jednym daniu!
Głównymi składnikami mojej sałatki były różnorodne liście sałaty jak zielonej roszponki, rukoli oraz bazylii, które nadają tej potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Dodatkowo, aby podkreślić świeżość i chrupkość sałatki sięgnęłam po kilka koktajlowych pomidorków oraz trochę świeżego ogórka. Bardzo lubię suszone pomidory w zalewie i grillowane oliwki. Również i one znalazły się w tej włoskiej sałatce.
Połączenie tych prostych, ale aromatycznych składników stworzyło idealną harmonię smaków, która wprost rozpieszczała moje kubki smakowe. A to wszystko dzięki odważnej improwizacji i wykorzystaniu resztek obiadowych w niebanalny sposób.
Tak więc, jeśli masz w lodówce kilka pozostałości po obiedzie, nie wahaj się ich wykorzystać i stworzyć coś wyjątkowego! Możesz być pewien, że nawet z pozoru zwykłe składniki mogą przerodzić się w prawdziwe arcydzieło kulinarnego smaku.
Z bazylii i kolendry powstaje magia – odkryj intensywność smaku ziołowego dressingu!
Oczywiście, jak każda sałatka, również ta potrzebuje odpowiedniego sosu. W tym przypadku zdecydowałam się na proste, ale smakowite rozwiązanie – ziołowy sos na bazie bazylii i kolendry, który wspaniale komponuje się z resztą składników.
Do przygotowania tego dressingu wystarczyło połączyć świeże liście bazylii i kolendry z oliwą, sokiem z cytryny oraz otartą skórką z cytryny. Po dokładnym zmiksowaniu uzyskałam kremowy sos o intensywnym smaku ziół i cytrusów.
Następnie, aby podkreślić smak sałatki, zamarynowałam w nim kulki mini mozzarelli. Pozostałą część sosu podałam obok sałatki, aby każdy mógł dodać sobie według uznania.
Takie połączenie świeżych ziół, aromatycznej oliwy i cytrynowej nuty doskonale uzupełniło smak mojej sałatki, nadając jej wyjątkowego charakteru i świeżości. To prosty, ale jednocześnie wyrafinowany dodatek, nadający sałatce włoski charakter, który był moim celem.
Te sałatki to moje ulubione przepisy na lato. Nie tylko wykorzystuję w nich świeże warzywa, owoce i zioła, ale także stawiam na wygodne gotowanie, aby spędzać mniej czasu w kuchni, a więcej na korzystaniu z letniego słońca.
Składniki:
1 opakowanie roszponki lub sałatkowego miksu
1 pieczony filet z piersi kurczaka
150 g pieczonego schabu
125 g mini mozzarella
1 mały ogórek
12 pomidorów koktajlowych
10 grillowanych oliwek
5 suszonych pomidorów w zalewie
20 g płatków parmezanu
20 g zrumienionych pinii
Sos ziołowy
mały pęczek kolendry
15 listków bazylii
50 ml oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
sól do smaku
Przygotowanie:
- Opłukać, osuszyć sałatę i ułożyć na półmisku. Pokroić ogórka na plasterki, pomidory przekroić na pół, a pomidory w zalewie podzielić na mniejsze kawałki. Dodać warzywa do sałatki.
- Pokroić w kostkę mięso i dodać do sałatki.
- Z podanych składników zmiksować sos. Jeśli jest za gęsty dodać więcej oliwy lub odrobinę wody. Wymieszać sos z kulkami mozzarelli. Odstawić na 15 minut do zamarynowania. Następnie dodać mozzarellę do sałatki i lekko przemieszać wszystkie składniki.
- Posypać sałatkę płatkami parmezanu. Podać z resztą sosu obok.