Letnia… sałatka z resztek

No nie wiem czy to lato, czy wiosna, ale na pewno wiem, że sałatka z resztek na ciepło to żadne drugorzędne jadło, tylko smaczne i pożywne danie na kolację. Zero waste to podstawa w mojej kuchni zwłaszcza teraz, kiedy ekonomiczne skutki pandemii dają o sobie znać. Pojawiły się młode ziemniaki i ja jak zawsze gotuję je w większej ilości, bo wiem, że przyrządzę sałatkę na ciepło na kolację.

sałatka z resztek na ciepło codo jedzenia

Uwielbiam młode ziemniaki i od czasu do czasu przyrządzam sałatki na ciepło z ziemniaczanych resztek. Obok młodych ziemniaków znajdziecie w sałatce zielone szparagi, brokuły i pieczarki. Jak dla mnie to super kombo.

ziemniaki_salatka_resztki_kolacja_codojedzenia

Sałatka z resztek na ciepło

4 porcje

Składniki:

300 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach

150 g zielonych szparagów

200 g brokułu

250 g pieczarek

2 łyżki kopru

1 łyżka świeżego tymianku

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

3 jajka

mlodeziemniaki_salatka_szparagi_codojedzenia

Pieczarki oczyścić i przekroić na pół, jeśli są bardzo duże pokroić na ćwiartki. Rozgrzać łyżkę masła i usmażyć pieczarki, wyjąć na talerz. Ziemniaki przekroić na pół i wrzucić na patelnię z drugą łyżką masła. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do ziemniaków. Smażyć aż ziemniaki się ładnie zrumienią. Kłosy szparagów i różyczki brokułów gotować przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić i opłukać zimną wodą. Dodać pieczarki, szparagi, brokuły i zioła do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem.

Gotować jajka przez 7 minut. Schłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupki i przekroić na pół. Przełożyć warzywa na półmisek dodać połówki jajek. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *