Gorąco? W takie dni sałatka z arbuza i nektarynek to super pomysł na szybki lunch lub kolację. Uwielbiam lekkie sałatki zwłaszcza latem, kiedy jest bardzo gorąco. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, zawierają potrzebne minerały, witaminy, dobre źródła białka i zdrowego tłuszczu.
Dobra sałatka powinna zawierać nie tylko sałatę i niskokaloryczne warzywa ale również białko i tłuszcz. Trzeba nią się po prostu najeść. Dietetyczna sałatka to taka, która syci, a więc posiada odpowiednią gęstość odżywczą. Komponując posiłki zawsze staram się, aby ich gęstość odżywcza była jak najwyższa, niezależnie czy jest to sałatka z arbuzem, czy pizza.
Sałatka z arbuza, jak sama nazwa wskazuje zawiera kawałki arbuza. Są w niej również nektarynki, świeży ogórek i mnóstwo bazylii. Żródło białka i tłuszczu stanowi w niej burrata i prosciutto oraz dressing na bazie oliwy z oliwek. Oliwa to nieodzowny produkt w moje kuchni. Mimo wszystko często sięgam po olej rzepakowy tłoczony na zimno, który jest niesamowity w smaku. Ten olej dodaję tylko do potraw przyrządzanych na zimno jak sałatki, surówki i dipy.
Moje lekkie sałatki mimo nazwy to sałatki, które sycą poprzez dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości substancji odżywczych. Oznaką głodu jest niedobór substancji odżywczych. Dlatego, kiedy przyrządzam sałatkę z owocami to dodaję do niej kozi ser, feta, lub halloumi, szynkę i oczywiście zdrowe tłuszcze.
Sałatka z arbuza
4 porcje
Składniki:
150 g burrata
100 g prosciutto
400 g arbuza
3 nektarynki
1 ogórek
1 sałata rzymska
50 g rukoli
2 łyżki pestek dyni i słonecznika
garść świeżej bazylii
Dressing
50 ml oliwy z oliwek lub rzepakowego oleju tłoczonego na zimno
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu lub agave syropu
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
sólo i czarny pieprz do smaku
Na półmisku ułożyć pokrojoną sałatę rzymską i rukolę. Następnie dodać pokrojone arbuz, nektarynki i ogórek. Posypać listkami bazylii. Na środku położyć kulkę sera burrata. Obłożyć sałatkę prosciutto.
W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki na dressing, zakręcić i mocno wstrząsnąć. Polać sałatkę dressingiem. Pestki dyni i słonecznika uprażyć na patelni po czy posypać nimi sałatkę. Smacznego!