Sałatka z arbuza i nektarynek na upały

Gorąco? W takie dni sałatka z arbuza i nektarynek to super pomysł na szybki lunch lub kolację. Uwielbiam lekkie sałatki zwłaszcza latem, kiedy jest bardzo gorąco. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, zawierają potrzebne minerały, witaminy, dobre źródła białka i zdrowego tłuszczu.

Dobra sałatka powinna zawierać nie tylko sałatę i niskokaloryczne warzywa ale również białko i tłuszcz. Trzeba nią się po prostu najeść. Dietetyczna sałatka to taka, która syci, a więc posiada odpowiednią gęstość odżywczą. Komponując posiłki zawsze staram się, aby ich gęstość odżywcza była jak najwyższa, niezależnie czy jest to sałatka z arbuzem, czy pizza.

sałatka z arbuza i burrata codo jedzenia

Sałatka z arbuza, jak sama nazwa wskazuje zawiera kawałki arbuza. Są w niej również nektarynki, świeży ogórek i mnóstwo bazylii. Żródło białka i tłuszczu stanowi w niej burrata i prosciutto oraz dressing na bazie oliwy z oliwek. Oliwa to nieodzowny produkt w moje kuchni. Mimo wszystko często sięgam po olej rzepakowy tłoczony na zimno, który jest niesamowity w smaku. Ten olej dodaję tylko do potraw przyrządzanych na zimno jak sałatki, surówki i dipy.

Moje lekkie sałatki mimo nazwy to sałatki, które sycą poprzez dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości substancji odżywczych. Oznaką głodu jest niedobór substancji odżywczych. Dlatego, kiedy przyrządzam sałatkę z owocami to dodaję do niej kozi ser, feta, lub halloumi, szynkę i oczywiście zdrowe tłuszcze.

letnia sałatka z arbuza codo jedzenia

Sałatka z arbuza

4 porcje

Składniki:

150 g burrata

100 g prosciutto

400 g arbuza

3 nektarynki

1 ogórek

1 sałata rzymska

50 g rukoli

2 łyżki pestek dyni i słonecznika

garść świeżej bazylii

Dressing

50 ml oliwy z oliwek lub rzepakowego oleju tłoczonego na zimno

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki miodu lub agave syropu

¼ łyżeczki suszonych płatków chili

sólo i czarny pieprz do smaku

salatka_arbuz_prosciutto_burrata_codojedzenia_przepis

Na półmisku ułożyć pokrojoną sałatę rzymską i rukolę. Następnie dodać pokrojone arbuz, nektarynki i ogórek. Posypać listkami bazylii. Na środku położyć kulkę sera burrata. Obłożyć sałatkę prosciutto.

W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki na dressing, zakręcić i mocno wstrząsnąć. Polać sałatkę dressingiem. Pestki dyni i słonecznika uprażyć na patelni po czy posypać nimi sałatkę. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *