Quinoa jest świetna, a jeśli nie wierzycie to koniecznie musicie zrobić sałatkę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Pisałam już kiedyś, że jest wiele rodzai komosy ryżowej. W sałatce z batatami i kalafiorem wykorzystałam czarną quiona. Najczęściej gotuję potrawy z białej komosy ryżowej ale walory smakowe są prawie takie same…
Ale wracając do sałatki to posiłek idealny na jesienne chłody, bogaty w witaminy i minerały. Sałatka całkowicie wegańska, a jednak wysoko energetyczna i bardzo smaczna.
Sałatka z quinoa, batatów i kalafiora
Składniki:
4 porcje
1 duży batat lub dwa małe
100 g czarnej quinoa, waga sucha
1 mały kalafior
5 liści jarmużu
1 duże jabłko
garść physalis (wiśnia peruwiańska)
po szczypcie cynamonu, kajenskiego pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego
Dressing
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy
sól i czarny pieprz do smaku
Pokrój batata w dosyć drobną kostkę i wymieszaj z przyprawami i oliwą. Upiecz batata w piekarniku. Utrzyj kalafior na tarce i grubych oczkach. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie razem z jarmużem po uprzednim oderwaniu liści od łodyg. Opłucz zimną wodą. Ugotuj quinoa w lekko osolonej wodzie. Pokrój jabłko w kostkę, a physalis przekrój na pół. Wszystkie warzywa i owoce wymieszaj. Z podanych składników zrób dressing i dodaj do sałatki. Dokładnie wymieszaj. Podaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
Nie zapomnijcie o przepisie miesiąca. W październiku gotujemy z quinoa. Jeśli macie ciekawe przepisy na quinoa to podzielcie się nimi w komentarzu pod tym wpisem.
2 komentarze
Wszystko co lubię połączone w jedno, pyszne danie!
bardzo fajna ta sałatka