Lubicie fenkuł, czyli koper włoski, z którego nasion tak często aplikuje się herbatki małym dzieciom? Ja bardzo, w przeróżnych lekkich sałatkach i zapiekankach jako warzywo, a do wypieków, nasiona całe lub zmielone. Fenkuł jest bardzo aromatyczny. Zarówno w zapachu jak i w smaku przypomina anyż ale jest znacznie delikatniejszy. Jako dziecko nie cierpiałam tego smaku, ale jak widzicie odwidziało mi się.
Dzisiejsza letnia sałatka z fenkułu jest świetnym dodatkiem do smażonej lub grillowanej ryby. U mnie znowu łosoś, ale sałatka pasuje również z białą rybą jak dorsz czy morszczuk. Warto wypróbować coś nowego, więc jeśli lubisz włoski koper to ta sałatka jest specjalnie dla ciebie. Oto przepis:
Letnia sałatka z fenkułu
Składniki:
na 4-5 porcji
- 2 fenkuły
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 mała żółta papryka
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy do smażenia
Wykonanie:
- Wykrój głąb z fenkułu i pokrój go w piórka, również zielone łodygi (koperek)
- Cebulę również pokrój w piórka, a czosnek w plasterki.
- Cukinię i paprykę pokrój w cienkie słupki.
- Wrzuć warzywa na rozgrzany tłuszcz i wokuj, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne.
2 komentarze
fajne ma kolorki ta sałatka ;)
Ja już przywołuję lato, niedługo do Polski…