Jak gorąco! W taki dzień sałatka Cezara to najlepszy najlepszy pomysł na obiad lub kolację. Uwielbiam sałatkę Cezar. Dzisiaj proponuję kolejną odsłonę tego słynnego dania w tradycyjnej wersji z grillowanym kurczakiem, pysznym sosem, boczkiem, grzankami i parmezanem. Przyrządzam sałatkę Cezar na wiele sposobów, a czasami zapożyczam po prostu przepis na dressing Cezar i polewam nim sałatkę z młodych ziemniaków i zielonych szparagów.
Niektóre sałatki polewam dressingiem tuż przed podaniem. Często jadam sałatkę Cezara w restauracji, gdzie rzymska sałata pokrojona na pokaźne kawałki jest wymieszana z dressingiem. Sałata nabiera smaku. Dlatego w przepisie poniżej zaproponowałam wymieszanie sałaty z dressingiem. Czasami rzymską sałatę zamieniam na jarmuż.
Również dressing Cezar można przyrządzić na wiele sposobów. Tym razem skorzystałam z przepisu znanego szwedzkiego mistrza kuchni, Tarqa Taylors. Tareq uważa, że sałatę trzeba wymieszać z dressingiem, a nie podawać dressing w osobnym naczyniu. Tak też i ja uczyniłam.
Sałatka Cezara
4 porcje
Składniki:
1 rzymska sałata
400 g fileta z piersi kurczaka
140 g wędzonego boczku
2 kromki chleba
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy i 1 łyżka tymianku do marynowania mięsa
1 czerwona cebula, mała
20 pomidorów koktajlowych
Dressing Cezara
1 jajko
7 filetów anchois
1 ząbek czosnku
1 łyżka winnego octu
2 łyżki wody
szczypta soli do smaku
80 – 100 ml neutralnego oleju, np. słonecznikowego
30 g parmezanu
Filety z piersi kurczaka rozkroić na cienkie plastry. W misce połączyć składniki do marynaty, włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Marynować mięso przez conajmniej 2 godziny lub włożyć na noc do lodówki. Rozgrzać grill lub patelnię grillową i usmażyć mięso.
Na patent usmażyć plastry boczku i ułożyć na papierowym ręczniku. Ostygnięty boczek pokruszyć. Kromki chleba pozbawić skórek i pokroić w kostkę. Zrumienić na suchej patelni. Pod koniec wlać oliwę i piec grzanki, aż wsiąkną wszystką oliwę.
Przystąpić do przygotowania dressingu. Jajko włożyć do gotującej się wody i gotować 3 minuty. Następnie zalać jajko zimną wodą i schłodzić. Wybrać środek łyżeczką. Jeśli jesteście pewni, że jajka są nieskażone możecie użyć świeże jajko.
Zmiksować jajko z anchois, octem i wodą. Następnie wlewać olej małym strumieniem, cały czas miksując. Wytworzy się majonez. Na koniec dodać starty parmezan i zmiksować do uzyskania kremowej emulsji. Doprawić dressing solą i pieprzem.
Pokroić sałatę i wymieszać z dressingiem. Przekroić pomidory na pół. Cebulę pokroić w piórka. Ułożyć pomidory i cebulę na sałacie. Posypać pokruszonym boczkiem. Na wierzchu położyć porcję grillowanego kurczaka. Całość posypać grzankami. Smacznego!