Brokułowe krokiety to świetna przekąska na przyjęcia. Wykorzystałam brokuły, kaszę bulgur i ser do ich przygotowania. Są one bardzo smaczne, delikatne w smaku i mają lekko przypieczoną skórkę na wierzchu. Lubię podawać takie dania z pysznym sosem. Jedną z zalet tego dania jest możliwość spożycia go na ciepło lub lekko schłodzonego.
Osobiście uwielbiam krokiety warzywne, a brokuły są idealne do tego dania. Oprócz brokułów, do farszu dodałam kaszę bulgur. Można również przygotować brokułowe krokiety z quinoa lub inną kaszą, na przykład couscous. Podobnie jest z serem – w moim przepisie użyłam mozzarella, ale równie dobrze można wybrać ser o bardziej intensywnym smaku, na przykład cheddar.
Aby obtoczyć brokułowe krokiety, użyłam mieszanki migdałowej i startego parmezanu. Bardzo polecam ten sposób panierowania, zwłaszcza osobom ograniczającym spożycie węglowodanów w codziennej diecie. Połączenie parmezanu z mąką migdałową tworzy wyjątkowo smaczne combo, które doskonale pasuje do brokułów.
W ten sposób przyrządzone krokiety można zjeść z sosem na zimno.
Brokułowe krokiety
około 40 sztuk
Składniki:
1 kg mrożonych brokułów
200 g ugotowanego bulguru
1 jajko
4 dymki ze szczypiorem
1 łyżka kokosowego oleju
200 g sera mozzarella
5 łyżek mąki migdałowej + 4 łyżki do panierki
30 g startego parmezanu
½ łyżeczki kajeńskiego pieprz
sól i czarny pieprz do smaku
Brokuły blanszować 3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić i schłodzić. Następnie rozdrobnić brokuły w malakserze lub pokoi nożem. Dymki pokroić i zeszklić na tłuszczu. Włożyć brokuły i dymkę do miski. Dodać ugotowany bulgur, mozzarellę , mąkę migdałową i jajko.
Doprawić farsz solą, czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim i dokładnie wymieszać. Następnie formować z farszu podłużne krokiety. Wymieszać parmezan z mąką migdałową. Obtoczyć krokiety w panierce i ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec krokiety w piekarniku nagrzanym na 175ºC przez 30 minut. Po upływie połowy czasu odwrócić krokiety na drugą stronę.
Podać danie z ulubionym sosem na zimno np. sosem czosnkowym. Smacznego!