Lubię proste przekąski na karnawał. Szybkie do przyrządzenia, takie na jeden kęs. Przekąski na karnawał na ciepło i na zimno. Do nich niewątpliwie należą przekąski przyrządzone z francuskiego ciasta. Na karnawał, na prywatkę czy na miły wieczór przy telewizorze. Na słodko i na wytrawnie. Przekąska z daktylami czy przekąska z kozim serem albo przekąska z obiadowych resztek… Francuskie ciasto zawsze mam w lodówce!
Przekąski na karnawał
20 sztuk
Składniki:
rulon francuskiego ciasta
150 g szpinaku
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka masła
sól do smaku
czarny pieprz, grubo mielony
50 g fety
80 g żółtego sera, u mnie ostry ser z papryką
1 łyżka przyprawy bruschetta
Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub według piekarnika). Opłucz szpinak i drobno pokrój. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek i szpinak. Smaż szpinak dopóki nie odparuje wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Rozwiń francuskie ciasto na blasze. Rozprowadź równomiernie szpinak, następnie posyp pokruszoną fetą i utartym serem. Na końcu posyp przyprawą bruschetta. Wstaw placek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12 – 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pokryj na małe kwadraty. Podawaj przekąski na ciepło lub na zimno.
1 Komentarz
fajna przekąska! Mam tak samo jak i Ty francuskie ciasto zawsze musi u mnie być