Jajka to moje ulubione jedzenie. Jem je codziennie nie tylko od święta. Wbrew pozorom i krążącym mitom jajk asą zdrowe o można je jeść ile tylko dusza zapragnie. Jajka to super food! Na Wielkanoc przyrządzam jajka różnie najczęściej są to jajka faszerowane ale lubię też jajka poszetowe. Nie jest żadną regułą, że jajka wielkanocne muszą być ugotowane na twardo. Może je też usmażyć lub zapiec jak jajka zapiekane w bułce.
Osobiście uwielbiam, kiedy potrawy z jajek są kolorowe i przypominają wiosnę. Dlatego w przepisach na wielkanocne jajka używam mnóstwo kolorowych warzyw jak rzodkiewki, groszek, awokado czy pachnące zioła. Lubię nowe pomysły na przyrządzenie jajek ale często też wracam do tradycyjnych przepisów jak jajka w sosie chrzanowym.
Poniżej znajdziecie moje ulubione przepisy na jajka. Trochę się ich nagromadziło przez ostanie lata, jest więc w czym wybierać. Aby przejść do przepisu kliknij w zdjęcie.
Kanapka z jajkiem poszetowym
Szafranowe jajka
Jajka na Wielkanoc nadziewane pieczarkami
Jajka wielkanocne na ostro
Jajka nadziewane łososiem
Smacznego!
3 komentarze
Mój faworyt to nadziewane łososiem ;)
Super i Wielkanoc udana bynajmniej pod wzglédem smakowym!
Bardzo dobre przepisy z jajek a zdjęcia potraw bardzo apetyczne:)