463
Jajka w sosie tatarskim to specjalność mojej bratowej. Moja pierwsza próba przygotowania takich wielkanocnych jajek wedle jej przepisu. Sos tatarski smakuje obłędnie, a ogórki z octu i marynowane grzyby mogę jeść przysłowiowymi słoikami.
Ogórki z octu kupne, trafiłam nawet na ” krakusa”, a grzybki domowe, zrobione przez moją mamę. Jajka w sosie tatarskim to nieodzowne danie wielkanocne w wielu polskich domach. Świetna zimna przekąska zresztą nie tylko na Wielkanoc. Takie przyrządzone jajka mogę jeść codziennie!
Jajka w sosie tatarskim
Składniki:
Sos tatarski
- 5 jajek
- 3-4 większe ogórki konserwowe
- mały słoiczek marynowanych grzybów w occie
- 3-4 szalotki
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 2 -3 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sol i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.
- Składniki na sos pokrój w drobną kostkę i połącz ze śmietaną, wymieszana z majonezem. Dopraw sola i pieprzem.
- Przekrój jajka wzdłuż na pół i ułóż na półmisku. Polej sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem.
2 komentarze
bardzo lubię takie połaczenie
Proste a takie dobre!