Uwielbiam wykorzystywać resztki ziemniaków na ziemniaczane krokiety z kalafiorem. W mojej kuchni nic się nie marnuje, więc co i rusz wymyślam nowe przepisy na ziemniaczane krokiety. Ziemniaczane krokiety to pyszny dodatek do mięsa lub ryby. Można je również podawać jako samodzielne jarskie danie.
Resztki obiadowe na ziemniaczane krokiety
Mówiąc szczerze kiedy już smażę ziemniaczane krokiety to od razu zjadam parę sztuk i czuję się w pełni najedzona. Tak, tym daniem można się naprawdę najeść wcale nie tęskniąc za mięsem. Za sosem jednak tak! Więc ograniczam moją łapczywość jak tylko mogę aby załapać się jeszcze na ziemniaczane krokiety z ostrym sosem.
Jak przyrządzić ziemniaczane krokiety?
Ziemniaki na krokiety można zgnieść widelcem lub zmiksować. Ja korzystam z obydwóch sposobów. Jeśli robię krokiety z samych ziemniaków to lubię je zmielić na gładką masę. Natomiast jeśli mieszam ziemniaki z innymi warzywami to je po prostu dobrze rozgniatam. Taki jest właśnie dzisiejsze przepis na ziemniaczane krokiety.
Ziemniaki podobnie jak kalafior zgniecione i wymieszane z mozzarellą to połączenie dwóch różnych struktur. Po podgrzaniu mozzarella staje się półpłynna, a w niej zanurzone są kawałki ziemniaków i kalafiora.
Przepis na ziemniaczane krokiety
4-6 porcji
Składniki:
½ kg ugotowanych ziemniaków
1 mały kalafior, około 300 g
50 g jarmużu, miękkie liście
1 łyżka kopru
1 jajko
200 g mozzarella
50 g parmezanu, utartego
sól, czarny i biały pieprz do smaku
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
Do panierowania krokietów
100 g tartej bułki
2 jajka
100 g mąki
masło klarowane do smażenia
Sos aioli do ziemiaczanych kotletów
200 ml oleju
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka octu
2 czosnki solo upieczone
sól i pieprz do smaku
Podziel kalafior na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Wrzuć kalafior, ziemniaki i jarmuż do malaksera. Zmiksuj ale nie do końca. Dodaj jajko, mozzarella i koper. Dopraw solą i przyprawami. Formuj podłużne krokiety, maczaj w roztrzepanym jajku i obtaczaj najpierw w mące, potem znowu w jajku, a na końcu w tartej bułce. Smaż krokiety na złoty kolor w wysokiej temperaturze.
Podawaj krokiety gorące z sosem aioli. Sos aioli można przygotować wcześniej. Żółtka i jajko zmiksuj z octem. Cały czas miksując wlewaj olej cienkim strumieniem. Na koniec dodaj upieczony i zgnieciony widelcem czosnek. Miksuj do uzyskania aksamitnego sosu. Dopraw sos solą.
18 komentarzy
Ha, wyśmienite
A ja właśnie szukam fajnych przepisów na krokiety, więc chętnie skorzystam z Twojej propozycji :)
Podobne nawet znam, ale jednak nie są identyczne.
Pozdrawiam ciepło! :)
Naprawdę się udały!
Oj narobiłaś mi smaka! Moja babcia robiła podobne (bez dodatków wprawdzie) i wieki ich nie jadłam!
Ja też lubię takie bez dodatków!
Wspaniałe, niby ziemniaczane ale z bogatym wnętrzem
Lubię takie rzeczy, ale zamiast kalafiora dałabym coś innego, jarmuż jest podobno zdrowy, choć zapomniany…
Jarmuż wrócił kilka lat demu! U mnie rośnie na balkonie, bardzo odporny na zimno, więc będę się długo nim cieszyć!
Gosiu pyszna propozycja :-) bardzo lubię wszelkie ziemniaczane krokieciki :-)
Oj skusiłabym się :) Pysznie wyglądają :)
Bardzo apetyczne i fotogeniczna danie :)
Dziękuję! Dały się sfotografować bez obiekcji!
Dawno takich krokietów z ziemniaków nie jadłam ;)
Wow, ależ one wyglądają, chłopaki nie pogardziliby :D
Moje nie pogardziły!
pychotka:) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga
Jeszcze nigdy nie robiła, świetny przepis na pewno skorzystam :) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga
To wygląda obłędnie! Muszę spróbować :)