Tuńczyk po włosku to odrobina południowego ciepła na talerzu. Niezależnie od pogody, czasami po prostu chce się czegoś odrobinę orzeźwiającego i lekkostrawnego. Dlatego też dziś miałam ochotę na sałatkę makaronową z tuńczykiem. To danie, które nie tylko smakuje wybornie, ale także dodaje energii i pozwala poczuć się lekko, nawet w chłodniejsze dni.
Tuńczyk po włosku
Makaron w połączeniu z tuńczykiem to klasyczne danie, które zawsze potrafi rozgrzać serce i podniebienie. Dodając do tego różnorodne warzywa, aromatyczne zioła i ulubiony dressing, tworzymy prawdziwą ucztę smaków i kolorów. To połączenie lekkości i sycących składników, które idealnie komponuje się z każdą porą roku, niezależnie od pogody za oknem.
Tak więc, nawet jeśli za oknem szaro i zimno, w mojej kuchni zawsze jest miejsce na kulinarną przygodę. Dziś wybieram sałatkę makaronową z tuńczykiem – proste, smaczne i idealne na każdą okazję!
Zdrowo, smacznie, szybko – sałatka makaronowa z tuńczykiem to idealne danie o każdej porze roku!
Sałatka makaronowa to takie danie, które się kocha albo nie nawidzi. Wszystko zależy od tego, czy lubimy makaron na zimno, czy też wolimy makaron z sosem na ciepło. Dzisiejszy przepis na sałatkę makaronową jest uniwersalny, ponieważ można ją jeść letnią lub na ciepło.
Tuńczyk po włosku to sałatka makaronowa pełna smaku. W sałatce znajdziecie pomidory, rukolę i słone sardele, czyli filety anchois. Uwielbiam połączenie tuńczyka z anchois w delikatnym sosie śmietankowym.
Składniki:
2 cebule
1 czosnek solo
6 filetów anchois
250 ml śmietanki
200 g pomidorków koktajlowych
200 g tuńczyka
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
300 g makaronu, waga sucha
100 g rukoli
Przygotowanie:
- Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zachować szklankę wody od gotowania. Przełożyć makaron z powrotem do garnka.
- Obrać i pokroić cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Pokroić sardele w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć cebulę z czosnkiem i anchois przez 5 minut. Wlać śmietankę, 50 ml wody od gotowania makaronu, doprawić solą i pieprzem i gotować sos przez 3 minuty.
- Odcisnąć tuńczyka z zalewy. Pomidory przekroić na pół. ¾ rukoli pokroić grubo. Wymieszać ciepły makaron z gorącym sosem, tuńczykiem, pomidorami i pokrojoną rukolą. Podać sałatkę letnią lub na ciepło udekorowaną rukolą.
19 komentarzy
Zdecydowanie w moich smakach :)
O to się cieszę, że w Ci podpasowało Kasiu!
Pyszności, serdecznie pozdrawiam :)
Dziękuję!
Pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
Pysznie, zdrowo i apetycznie!!!
Uwielbiam takie makaronowe sałatki. Pyszności :)
Bardzo apetyczna sałatka :) Takie smaki bardzo lubię :)
O takiej jeszcze nie slyszałam ;)
Bardzo lubię takie smaki. Robię podobną sałatkę, ale bez anchois. Będę musiała wypróbować i w takiej wersji:)
Polecam! Fajny smaczek!
A u mnie pierwszy śnieg juz spadł, w nocy temperatura poniżej 0. Sałatka pyszna bardzo lubię takie pyszności
Niemożliwe! A gdzie?
Sałatki makaronowe lubię od zawsze.
Ta mi wygląda na naprawdę doskonałą :)
Pozdrawiam ciepło! :)
W moim guście i bardzo apetycznie podane danie :)
Coś dla mnie, bardzo apetycznie się prezentuje ta sałatka :-)
Robię sałatkę z tuńczykiem ale nigdy nie łączyłam z anchois. Muszę spróbować wykonać wg Twojego przepisu, bo wygląda bardzo apetycznie. Zdjęcie cudne, tak jak i wszystkie pozostałe.
Polecam! Zawsze coś innego. Sałatka jest bardzo smaczna!
Uwielbiam Twoje zdjęcia, wszystko wygląda tak apetycznie :D