Lubicie shepherd`s pie. Jest to przepyszna zapiekanka, do której można wykorzystać resztki ziemniaków lub inne warzywa jak bataty czy kalafior. Tradycyjny shepherd`pie to jagnięcina zapiekana pod ziemniaczanym puree, stąd nazwa potrawy, zapiekanka pasterza. Polecam Wam dzisiaj kolejną wersję tej smacznej potrawy z sosem z mielonego mięsa i kalafiorowego puree. Jest to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny.
Shepherd`s pie
6 porcji
Składniki:
Sos z mielonego mięsa
500 g mielonego mięsa
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów
150 ml bulionu z mięsa lub warzyw
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki rozmarynu
sól i pieprz do smaku
1 marchewka
200 g zielonego groszku, mrożonego
1 łyżka masła
Puree z kalafiora
50 g wędzonego boczku
1 duży kalafior
2 jajka
50 g utartego sera
4 plastry boczku
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
1 łyżka natki pietruszki, pokrojonej
Groszek wysyp na durszlak aby się rozmroził. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklij na maśle wraz z ziołami i pieprze. Dodaj mięso i smaż aż mielone przestanie krwawić. Wlej pomidory i dodaj utartą marchewkę. Gotuj przez 20 minut, następnie wymieszaj z groszkiem i przełóż do żaroodpornej formy. Nastaw piekarnik na 200ºC.
Podziel kalafior i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zmiksuj z jajkami, solą i pieprzem. Wymieszaj kalafior z utartym serem i pietruszką. Dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź kalafiorowe puree równomiernie po sosie. Pokrój boczek i posyp wierzch zapiekanki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Zapiekankę można przygotować na dzień przed podaniem. Wyjętą z lodówki zapiekankę należy piec dłużej i w niższej temperaturze aby dobrze się rozgrzała. Podaj zapiekankę ze świeżą sałatą.
12 komentarzy
Ja już od dłuższego czasu słyszę o zapiekankach, ale jeszcze się nie skusiłam na żadną odkąd mam nowy piekarnik.
Koniecznie muszę w końcu wypróbować :)
Mam wrażenie, że to moje smaki.
Pozdrawiam ciepło :-)
No to musisz koniecznie wypróbować i zapiekankę i piekarnik!
Od samego patrzenie robię się głodna :) Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje :)
Jak przepsznie wszystko przypieczone :D
Dzięki dziewczyny!
Kusisz zapiekankami. Ta też jest bardzo fajna, jaka kolorowa
Jedno z najbardziej popularnych dań w Szwecji!
Wygląda pysznie (za wyjątkiem groszku :D) :)
Pozdrawiam i życzę cudownego tygodnia ;)
ANRU,
Bardzo fajny pomysł :)
Mniam, mniam – wygląda wspaniale:)
Chciałabym jej kiedyś w końcu spróbować :D
Wygląda pysznie i treściwie :)