Pyszna kolacja, enchiladas z kurczakiem i chili sosem. Enchiladas to tortilla wypełniona po brzegi aromatycznym farszem i zapieczona w sosie i żółtym serze. Często przyrządzam zapiekanki, a enchiladas jest tak prosta i smaczna, że chyba bym ją jadła codziennie.
Do tej potrawy użyłam zielony chili sos. Podstawą dobrej enchiladas jest właśnie sos, który dodaje się do farszu ale i w nim zapieka danie. Warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować smaczny, ostry sos.
Enchiladas z kurczakiem
4 porcje
Składniki:
8 tortilla
500 g mielonego z kurczaka
3 ziemniaki
1 łyżeczka nasion rzymskiego kminu, uprażone i zgniecione w moździerzu
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka oleju do smażenia
porcja chili sosu, tutaj przepis
100 g utartego ostrego sera, u mnie ser z ostrą papryką
1 łyżka natki pietruszki do posypania
tłuszcz do formy lub papier do pieczenia
Ugotuj chili sos. Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Usmaż ziemniaki na oleju. Posól. Usmaż mielone mięso z kurczaka. Dodaj ziemniaki i przyprawy, połowę sosu i wymieszaj nadzienie. Ułóż nadzienie na tortilla, posyp serem i zwiń placek w rulon. Ułóż tortille ciasno w wysmarowanej formie. Polej resztą sosu i posyp resztą sera. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i zapiecz danie przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i posyp posiekaną pietruszką.
4 komentarze
No no bardzo ciekawy przepis.
Świetny obiad!
Nie powiem, pojadłam!
Chętnie bym zjadła :)