Pizza z włoskimi smakami. Ostatnio byłam w restauracji, gdzie podają pizzę na wcześniej upieczonym spodzie. Spód do pizzy jest bardzo cienki, a sama pizza obłożona po brzegi sałatą i pysznymi włoskimi specjałami. Dzisiaj taką pizzę przyrządziłam w domu. z tej okazji wybrałam się do butiku z włoskimi delikatesami. Kupiłam prosciutto, bresaola, nadziewane papryczki, mozzarella (ponoć buffalo).
Lubię, kiedy pizza ma chrupiący, cienki spód, za to jest obłożona po brzegi różnymi delikatesami. Jeśli nie wiecie co to jest bresaola to zdradzę, że to bardzo chuda włoska wędlina z wołowiny. Bresaola wolno dojrzewa podobnie jak prosciutto.
Pizza z włoskimi smakami
Składniki:
1 spód do pizzy, tutaj przepis
50 g bresaola
50 g prosciutto
100 g mozzarella
killa czarnych oliwek
killa nadziewanych papryczek
garść rukoli
killa listków bazylii
garść koktajlowych pomidorów
oregano do posypania
oliwa do polania
Upiecz spód do pizzy według przepisu w linku. Posmaruj spód oliwą i piecz w nagrzanym na 225ºC piekarniku przez około 12 minut. Obok ułóż koktajlowe pomidory, aby się lekko zrumieniły. Wyjmij spód i na jeszcze gorący spodzie poukładaj kawałki mozzarella. Porozrzucaj rukola,liście bazylii, pomidory, papryczki, oliwki i ułóż wędlinę. Całość posyp oregano i polej dobrą oliwą. Smacznego.
4 komentarze
jej Małgosiu ale kusisz, pizza jest genialna
tak pysznie i lekko wygląda ta pizza :)
japp!
To na bogato pięknie wygląda, już wiem jak zaskoczyć znajomych.