Ponoć Meksykanie jedzą quesadillas na śniadanie, my jednak wolimy je na kolację. Quesadillas z sosem meksykańskim i mozzarella to kolejne ulubione danie moich dzieci. Ja też lubię pieczone tortillas. Robię często wersję bezmięsną quesadillas z soczewicą. Moje mięsożerne dzieci wolą jednak quesadillas z sosem meksykańskim czyli sosem z mielonego mięsa.
Sos meksykański to sos z mielonej wieprzowiny. Smak sosu w dużej mierze zależy od wędzonej papryki i rzymskiego kminu. Sos jest w miarę pikantny. Zazwyczaj gotuję sos umiarkowanie ostry, bo moje najmłodsze dziecię nie lubi ostrego jedzenia. Dla chętnych podaję świeżą chili.
Quesadillas z sosem meksykańskim
3-4 porcje
Składniki:
6 tortillas
1 czerwone chili
200 g mozzarella
creme fraiche
natka pietruszki
Sos po meksykańsku
½ kg mielonego z wieprzowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 łyżki pomidorowego przecieru
200 ml przetartych pomidorów z kartonu
sól do smaku
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonych płatków chili
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Na drugiej patelni upraż nasiona kminu, następnie zgnieć w moździerzu. Dodaj kmin, wędzoną paprykę i suszone płatki chili do cebuli. Smaż przez minutę. Następnie włóż mięso, dobrze rozdrobnij i smaż przez 3 minuty.
Na koniec wlej przetarte pomidory i dodaj pomidorowy przecier. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Sos powinien być gęsty na tyle aby nie wypływał z tortilla.
Rozgrzej grillową patelnię. Połóż na dnie tortilla, napełnij sosem, posyp utartą mozzarella i przykryj kolejną tortilla. Smaż przez 2-3 minuty i przewróć na drugą stronę. Gotowe quesadillas ułóż na desce do krojenia. Odczekaj minutę, po czym przekrój na 4 części. Podaj quesadillas z sosem meksykańskim na ciepło posypane pietruszką z dodatkiem creme fraiche i świeżym chili. Zamiast creme fraiche można użyć kwaśnej śmietany.
11 komentarzy
Też wolałabym tą mięsną wersję :)
Wspaniała! Nigdy o niej nie słyszałam. Ta nazwa nic mi nie mówi.
Co prawda meksykańskie smaki lubię, ale nie znam wszystkich potraw.
Jakąś dobrą porcyjkę na obiad chętnie bym przytuliła :)
Pozdrowionka :)
Wow this looks so tasty! I’m totally craving grilled cheese now.
xoxo
Rina Samantha
zdecydowanie moje smaki! :)
Takie smaki bardzo lubię :)
Fajna prezentacja i przepyszne meksykańskie smaki :) U mnie dzisiaj chilli con carne :)
wyglądają super, na pewno zrobię
Robię coś podobnego i smakuje wyśmienicie :) Twojej wersji muszę wypróbować.
A my byśmy z ogromną chęcią zjadły takie na obiad :D
Tak jak Twoje dzieci, wole z mięskiem, cóż
Zapisuję sobie przepis :) Mam ostatnio ochotę na kolację w meksykańskim wydaniu. Póki co już zjadłam… oczami ;)