Wieprzowina świetnie nadaje się na szaszłyki, szczególnie karkówka, szynka i łopatka. Szaszłyki wieprzowe z duża ilością warzyw to ulubione specjały z grilla. Podczas sezonu na grilla nie może zabraknąć klasycznych szaszłyków z karkówki, boczku i warzyw. Biesiady na powietrzu, zapach grillowanego mięsa, dym z palonego drzewa…nie mogę doczekać się lata!
Szaszłyki wieprzowe z warzywami to przepis na fantastyczne szaszłyki dla całej twojej rodziny. U nas taki obiad to uczta dla wszystkich! Czy jest ktoś taki co nie lubi szaszłyków? Chyba nie….To prawdziwa uczta dla mięsożerców! Lubię mięso i przyznam, że lubię też i warzywa, więc takie kombo na grilla najbardziej mi odpowiada.
Szaszłyki wieprzowe
16 szaszłyków
Składniki:
1 kg karkówki
450 g wędzonego boczku
2 łyżeczki soli
2 łyżki natki pietruszki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Marynowane warzywa
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 bakłażan
2 cebule
2 łyżeczki prowansalskich ziół, suszonych
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
Pokrój mięso na szaszłykowe, równe kawałki (ok. 4 cm średnicy i grubości ok. 1,5 cm) i wrzuć do miski. Dodaj sól, wszystkie przyprawy i zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj, przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na noc. Pokrój cukinię i bakłażan na plasterki 1 cm grubości. Posól i umieść na durszlaku przez 30 minut. Odciśnij warzywa z wody i przełóż do miski.
Cebulę pokrój w ósemki, a paprykę na małe kawałki. Dodaj do reszty warzyw z solą, oliwą i przyprawami. Odstaw na 2 godziny lub wstaw na noc do lodówki. Pokrój boczek na kawałki, chudy boczek podobnie jak mięso, a tłuściejszy na cienki plasterki. Na drugi dzień rozgrzej grill,namocz bambusowe patyczki w wodzie.
Nabij kolejno, boczek, cebula, mięso, warzywa itd. na przemian, lekko dociskając. Grilluj na otwartym grillu po 3 minuty z każdej strony, cały czas odwracając. Podawaj szaszłyki z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub chlebkiem naan.
4 komentarze
Najbardziej zawsze lubiłyśmy te przypieczone warzywka :D Chcemy już wakacje i takie pyszne grille :)
No tak od nich się zaczyna uczta!
Wygląda apetycznie :) Pewnie robota zajmuje sporo czasu ale czego się nie robi dla przyjemności naszych kubków smakowych
Czas odpalić grilla!