571
W końcu przepis na razowiec na zakwasie. Ciepło się zrobiło i mój zakwas od razu dojrzał. Nie namyślając się postanowiłam zaraz upiec chleb. Zdecydowałam się na chleb razowy, bo taki bardzo mi smakuje, a dawno go nie piekłam. Chleb jest pyszny i ładnie wyrośnięty, delikatnie dziurawy.
Przepis na razowiec przypomina duński chleb. Przyrządza go się podobnie, ale okres wyrastania chleba jest o wiele dłuższy. Chleb zachowuje długo świeżość ale można go również zamrozić.
Przepis na razowiec
Składniki:
na 2 bochenki
400 g aktywnego zakwasu żytniego
500 g mąki pszennej razowej
500 g mąki żytniej razowej typu 2000
750-800 ml zimnej wody
2 łyżki płatków owsianych
100 g ziaren słonecznika
1 łyżka soli
Wsyp obie mąki do misy miksera, dodaj zakwas, wodę, załóż hak do ciasta i zagnieć ciasto. Kiedy składniki już lekko się połączą wsyp łyżkę soli. Ciasto powinno konsystencją przypominać plastelinę. Wyrabiaj około 10 minut. Pod koniec dodaj słonecznik. 2 podłużne foremki 30 cm x 10 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Podziel ciasto na pół i napełnij foremki. Wygładź powierzchnię i posyp płatkami owsianymi. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Jeśli wyrosło za mało odstaw jeszcze na godzinę. Nagrzej piekarnik na 225ºC. Wstaw foremki do gorącego piekarnika i piecz chleb przez 25 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze chleb przez 25 minut. Chleb powinien łatwo odejść od formy i wydać głuchy odgłos po zapukaniu w dno. Wtedy jest na pewno dobrze upieczony. Upieczony chleb wyjmij na metalową kratkę i ostudź.
2 komentarze
Też robie własny chleb na zakwasie :) Oczywiście w miarę możliwości czasowych :)
Zawsze najbardziej lubimy piętki z takiego bochenka <3