W tygodniu zazwyczaj nie wypiekam chleba ale jak przyjdzie weekend to w całym domu pachnie chleb. Przygotowałam nową porcję levain. Tak zwany szef (chef) wystarcza mi na długo. Odrywam po kawałku do produkcji levain. Bardzo lubię wypiekać chleb na levain, który nie jest niczym innym jak zakwasem…bardzo aktywnym zakwasem. Zazwyczaj wykorzystuję 800 gram levain, a resztę na pizza chleb. Pizza placki są bardzo u nas w domu popularne. Czasami posypuję je mozzarella i ziołami…Kolacja z głowy, a resztę placków mrożę. Spotkałam się kiedyś z podobnymi plackami w sklepie i od tego czasu piekę podobne.
Składniki:
1 etap/ przygotowanie tak zwanej matki
200 g – 300 g pszennego zakwasu, tutaj przepis
175 g pszennej mąki, chlebowej
Użyj tyle zakwasu aby z mąką wyrobić miękkie ale jednocześnie ścisłe ciasto. Przykryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny. Ideala temperaturs to 28 – 30 stopni. Zazwyczaj umieszczam miskę z zakwasem w ciepłym piekarniku lub na kaloryferze. Po 4 godzinach zakwas powinień podwoić objętość. Jeśli nie, niech dochodzi dłużej.
2 etap/ przygotowanie szefa
cała „matka”
125 g wody
175 g mąki
Wymieszaj wszystkie składniki. Wyrabiaj przez 5 minut. Przykryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny. Zakwas powinień podwoić objętość. Utrzymuj stałą temperaturę. Ja używam termometru. Po wyrośnięciu „szef” powinień mieć jednolitą konsystencję i suchą powierzchnię. Można go przechowywać w lodówce lub w suchej postaci dodając tyle mąki aby się utworzyła kruszonka. Trzymam mojego „szefa” w lodówce ( idealna temperatura około 4ºC) w postaci ciasta i ubieram po kawałku.
3 etap/ przygotowanie levain
200 g „szefa”
1080 g pszennej mąki
600 g wody
Z podanych składników wyrób ciasto. Wyrabiaj przez 10 minut. Przełóż ciasto do naoliwionej miski. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce 28 – 30ºC na 5 – 6 godzin. Po tym czasie levain jest gotowy i można go wykorzystać do pieczenia chleba. Na kilogram mąki potrzeba około 800 gram levain. Z reszty upiecz pizza placki.
Pizza chleb
1,2 kg levain
2 łyżeczki soli
2 kulki mozzarella
zioła do posypania
Wymieszaj levain z solą. Podziel na 4 porcje i oformuj kule. Rozwałkuj na okrągłe dosyć grube placki. Posyp utartą mozzarella i ziołami i piecz w nagrzanym piekarniku na 225ºC na termoobiegu przez 15 minut.
A takie bochenki chleba upiekłam później. Przepis wkrótce. Chleb pieczony na levain pięknie pachnie i smakuje wybornie. Właściwie każdy chleb można piec używając levain. Czas wyrastania jest znacznie dłuższy w porównaniu do drożdżowego wypieku ale warto spróbować.
2 komentarze
Nie przestajesz rozpieszczać swojej rodziny ,cudowne propozycje.
Dla mojej rodzinki wszystko!